Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 9. september 2024Meniny má Martina
< sekcia Zahraničie

Izrael zadržal vojakov podozrivých z týrania palestínskych väzňov

Putá, ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

Izrael v minulosti viacero nezávislých organizácií obvinilo zo zlého zaobchádzania so zadržanými palestínskymi väzňami.

Tel Aviv 30. júla (TASR) - Izraelská armáda v utorok vzniesla obžalobu voči vojakovi v zálohe pre týranie palestínskych väzňov. Deň predtým informovala o zadržaní deviatich ďalších vojakov podozrivých z podobného skutku. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

Podľa obžaloby vojak väzňov bil palicou a zbraňou, spútaval ich, zaväzoval im oči a celé konanie si aj natáčal. Skutkov sa údajne dopustil opakovane medzi februárom a júnom.

Deviatich ďalších vojakov obvinili zo sexuálneho zneužitia člena elitnej jednotky Hamasu, ktorého väznili na juhu Izraela.

Proti zadržaniu a obžalobe vojakov v pondelok demonštrovali krajne pravicové izraelské skupiny. Niekoľko ľudí sa vlámalo aj do dvoch vojenských objektov, v ktorých zadržiavajú vojakov a požadovali ich prepustenie.

Konanie demonštrantov odsúdili izraelský premiér Benjamin Netanjahu, minister obrany Joav Galant a náčelník generálneho štábu Herci Halevi.

Reuters pripomína, že konanie demonštrantov zvýrazňuje dlhodobé napätie vo vláde premiéra Netanjahua a spory medzi koaličnými nábožensko-nacionalistickými stranami, ministrom obrany Galantom a armádnym velením.

Krajne pravicoví demonštranti a nacionalistické koaličné strany ostro nesúhlasia s obvineniami, že izraelskí vojaci páchajú násilné skutky na palestínskych väzňoch. Tvrdia, že si len plnia svoje povinnosti.

Izrael v minulosti viacero nezávislých organizácií obvinilo zo zlého zaobchádzania so zadržanými palestínskymi väzňami. Skupiny, ktoré väzňov zastupujú, vyzvali na medzinárodné vyšetrovanie podozrení z týrania v izraelských väzniciach.