Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Izrael zhodil na mesto Gaza tisíce letákov vyzývajúcich na evakuáciu

Na satelitnej snímke z Planet Labs PBC je evakuovaný tábor v Rafahu v Gaze 8. mája 2024. Foto: TASR/AP

Ministerstvo zdravotníctva v Gaze, ktoré spravuje Hamas, v stredu uviedlo, že vo vojne medzi Izraelom a palestínskymi militantmi zahynulo najmenej 38.295 ľudí a 88.241 ďalších utrpelo zranenia.

Gaza 10. júla (TASR) - Izraelská armáda v stredu zhodila na mesto Gaza tisíce letákov, v ktorých vyzývala tamojších obyvateľov na opustenie mesta a útek do bezpečia. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

Letáky zobrazujúce únikové cesty von z mesta smerom na juh upozorňovali, že sa z oblasti stane nebezpečná bojová zóna. Varovanie nasledovalo po troch čiastočných príkazoch na evakuáciu a najintenzívnejších bojoch v Gaze za uplynulé mesiace, ktoré vedie izraelská armáda proti hnutiu Hamas a palestínskej militantnej skupine Islamský džihád. Útoky tak opätovne vyhnali z domovov 350.000 civilistov.

Izraelská armáda uviedla, že v rámci jednej operácie v opustenom sídle Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) usmrtila militantov a našla i zbrane. V iných oblastiach naprieč Gazou útoky zasiahli štyri školy, ktoré slúžia ako úkryty pre civilistov, čo vyvolalo medzinárodné pobúrenie.

K zintenzívneniu bojov došlo v čase, keď sa Katar snaží o sprostredkovanie rozhovorov o prímerí a dohody o prepustení rukojemníkov s cieľom ukončiť vojnu, ktorá začala 7. októbra 2023 útokom palestínskych militantov na Izrael.

Izraelská delegácia vedená šéfom Mosadu už pricestovala na riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns.

Ministerstvo zdravotníctva v Gaze, ktoré spravuje Hamas, v stredu uviedlo, že vo vojne medzi Izraelom a palestínskymi militantmi zahynulo najmenej 38.295 ľudí a 88.241 ďalších utrpelo zranenia.