Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Izrael zmaril plán Hizballáhu spáchať atentát na predstaviteľa armády

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Vladimír Benko

Libanonské hnutie od vlaňajšieho októbra útočí na izraelské komunity a vojenské stanovištia, ktoré ležia pozdĺž severnej hranice Izraela.

Tel Aviv 17. septembra (TASR) - Izraelská kontrarozviedka Šin Bet tvrdí, že zmarila plán libanonského militantného hnutia Hizballáh spáchať atentát na bývalého vysokopostaveného predstaviteľa izraelskej armády. V utorkovom vyhlásení, na ktoré sa odvolala agentúra Reuters, nebolo zmienené jeho meno, píše TASR.

Hizballáh mal podľa Šin Bet vykonať útok v najbližších dňoch. Kontrarozviedka informovala o zhabaní výbušného zariadenia pripojeného na diaľkový detonačný systém pomocou mobilného telefónu a kamery, čo by militantom umožnilo odpáliť ho priamo z Libanonu.

Bývalého predstaviteľa izraelskej armády bezpečnostné zložky o tomto incidente informovali. Ďalšie podrobnosti nebolo možné bezprostredne zverejniť.

Šin Bet vo vyhlásení taktiež uviedla, že tento pokus o útok sa podobal zmarenému atentátu na iného izraelského predstaviteľa zo strany Hizballáhu z vlaňajšieho septembra v Tel Avive, kde hnutie odpálilo nálož v parku Jarkon. Táto nálož bola takmer totožná so zaisteným výbušným zariadením. Nikto sa vtedy nezranil, no polícia zadržala dvoch podozrivých mužov, neskôr identifikovaných ako občanov Izraela, doplnil portál Times of Israel (TOI).

Za obomi incidentmi podľa Šin Betu stála dlhodobo sledovaná sieť Hizballáhu.

Hizballáh v marci 2023 vykonal bombový útok na diaľničnej križovatke na severe Izraela, pričom utrpel zranenia jeden muž. Vysokopostaveného veliteľa hnutia zodpovedného za tento útok zabila izraelská armáda pri údere vo februári tohto roku.

Libanonské hnutie od vlaňajšieho októbra útočí na izraelské komunity a vojenské stanovištia, ktoré ležia pozdĺž severnej hranice Izraela. Hizballáh tvrdí, že takto vyjadruje podporu Palestínčanom v Pásme Gazy.