Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Izrael: Zničili sme stovky odpaľovačov rakiet využívaných Hizballáhom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Situácia po tohtotýždňových výbuchoch komunikačných zariadení v Libanone vyvolala obavy z možnej pozemnej ofenzívy Izraela na juh susednej krajiny.

Jeruzalem 20. septembra (TASR) - Izraelské bojové lietadlá zaútočili vo štvrtok na ciele libanonského militantného hnutia Hizballáh a zasiahli stovky odpaľovačov rakiet, ktoré sa údajne využívali na paľbu smerom na izraelské územie, uviedla vo štvrtok izraelská armáda. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

Od štvrtkového popoludnia podľa nej izraelské stíhačky zasiahli zhruba sto hlavní odpaľovačov rakiet.

"Izraelské obranné sily (IDF) budú pokračovať v operáciách s cieľom degradovať infraštruktúru teroristickej organizácie Hizballáh a jej schopností s cieľom brániť štát Izrael," uvádza sa ďalej podľa Reuters vo vyhlásení izraelskej armády.

Situácia po tohtotýždňových výbuchoch komunikačných zariadení v Libanone vyvolala obavy z možnej pozemnej ofenzívy Izraela na juh susednej krajiny, keďže Izrael vyjadril zámer vytlačiť Hizballáh z pohraničných oblastí a zaistiť bezpečnosť svojich občanov na severe svojho územia. Explózie v Libanone si vyžiadali 37 životov a zhruba 3000 ďalších osôb utrpelo zranenia.

Na okamžité prímerie medzi Izraelom a Hizballáhom vyzval vo štvrtok aj britský minister zahraničných vecí David Lammy. Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyjadril presvedčenie, že záležitosť možno vyriešiť diplomatickou cestou a "vojna nie je nevyhnutná".