Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Zahraničie

Izraelčanov obvinili z podpálenia arabsko-židovskej školy v Jeruzaleme

Záchranári ošetrujú Izraelčana, ktorého dobodaku v Tel Avive Foto: TASR/AP

Troch Izraelčanov z krajne pravicovej skupiny dnes obvinili zo založenia požiaru v triede v arabsko-židovskej škole, ktorá je symbolom spolunažívania v Jeruzaleme.

Jeruzalem 15. decembra (TASR) - Troch Izraelčanov z krajne pravicovej skupiny dnes obvinili zo založenia požiaru v triede v arabsko-židovskej škole, ktorá je symbolom spolunažívania v Jeruzaleme. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Izraelská bezpečnostná služba Šin Bet uviedla, že bratia Nachman a Šlomo Twitovci, vo veku 18 a 20 rokov, a 22-ročný Jicchak Gabaj patria ku skupine Lehava, ktorá sa stavia proti osobným alebo obchodným vzťahom medzi Židmi a Arabmi.

Podľa žaloby muži minulý mesiac podpálili školu s názvom Hand-in-Hand (Ruka v ruke) a nasprejovali protiarabský nápis na múry školského dvora. V triedach sa v tom čase nevyučovalo.

Bratov, ktorí žijú v osade na okupovanom západnom brehu Jordánu, a Gabaja, obyvateľa Jeruzalema, predviedli pred súd v putách, ale obvinení sa usmievali. Neposkytli žiadne vyjadrenie.

Zariadenie Hand-in-Hand navštevuje vyše 600 žiakov, a to od materskej až po strednú školu. Počet žiakov je rozdelený presne medzi Izraelčanov a Palestínčanov, pričom vyučovacie hodiny sú v arabčine i hebrejčine.

Bezpečnostná služba Šin Bet uviedla, že skupina Lehava hlása ideológiu zosnulého Meira Kahaneho, krajného pravičiara narodeného v Spojených štátoch, ktorý sa v roku 1984 dostal vo voľbách do izraelského parlamentu a obhajoval vyhnanie Palestínčanov z Izraela i z okupovaných území.

Kahaneho strana Kach, označovaná ako rasistická a nedemokratická, bola v politike zakázaná v roku 1988. O dva roky neskôr Kahaneho zavraždil v New Yorku egyptsko-americký ozbrojenec.

Násilie v Izraeli a na palestínskych územiach stúplo za posledných niekoľko mesiacov. Útoky podniknuté Palestínčanmi si vyžiadali životy 11 Izraelčanov a zabitých bolo aj 12 Palestínčanov, vrátane niekoľkých atentátnikov.