Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 28. september 2024Meniny má Václav
< sekcia Zahraničie

Izraelská armáda hlási, že zasiahla voči militantom z hnutia Hizballáh

Čierny dym stúpa po izraelskom leteckom útoku na predmestie libanonskej dediny Khiam. Foto: TASR/AP

Hnutie Hizballáh, ktoré je podporované Iránom, sa podľa armády tiež pokúsilo vyslať drony z oblasti obývanej civilistami na juhu Libanonu.

Bejrút/Tel Aviv 1. januára (TASR) - Izraelská armáda v pondelok oznámila, že militanti z hnutia Hizballáh sa pokúsili dronmi zaútočiť na izraelské územia na severe krajiny neďaleko hraníc s Libanonom. Izraelské letectvo však týmto útokom zabránilo. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Hnutie Hizballáh, ktoré je podporované Iránom, sa podľa armády tiež pokúsilo vyslať drony z oblasti obývanej civilistami na juhu Libanonu. "Je to ďalší príklad toho, ako Hizballáh využíva civilné oblasti na svoju teroristickú činnosť," uviedla armáda.

Hizballáh sa prihlásilo k útokom na izraelské pozície neďaleko hraníc s Libanonom a hlásilo priame zásahy. Izraelské delostrelectvo a vojenské lietadlá v reakcii zasiahli oblasti na juhu Libanonu, uviedol zdroj z prostredia libanonských bezpečnostných úradov. Izraelské útoky podľa tohto zdroja spôsobili rozsiahle materiálne škody, zaobišli sa však bez obetí.

Zdroj dodal, že izraelská armáda uskutočnila aj viacero leteckých útokov na ďalšiu oblasť v Libanone a vypálila rakety smerom k lesom s cieľom zasiahnuť unikajúcich militantov Hizballáhu.

Izraelské stíhačky tiež preleteli v nízkej nadmorskej výške nad libanonským hlavným mestom Bejrút a nad oblasťami v Libanone, ktoré sú blízko hraníc s územiami na severe Izraela.

Na izraelsko-libanonských hraniciach dochádza od vypuknutia vojny medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas 7. októbra pravidelne k útokom, pripomína DPA.