Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 3. október 2024Meniny má Stela
< sekcia Zahraničie

Izraelská armáda má v bojoch s Hizballáhom v Libanone prvú obeť

Izraelské mobilné delostrelectvo páli zo severu Izraela na Libanon v pozícii neďaleko hranice Izraela s Libanonom v stredu 2. októbra 2024. Foto: TASR/AP

Prvým padlým je 22-ročný veliteľ jednotky izraelskej armády.

Jeruzalem/Bejrút 2. októbra (TASR) - Operácia izraelskej armády proti proiránskemu hnutiu Hizballáh v Libanone si vyžiadala prvú obeť z radov izraelských vojakov. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters, píše TASR.

Prvým padlým je 22-ročný veliteľ jednotky izraelskej armády. O život prišiel v boji s príslušníkmi Hizballáhu v dedine v južnom Libanone.

Libanonské médiá zasa informovali, že pri dronovom útoku izraelskej armády na hliadku libanonskej armády utrpel zranenie jeden z libanonských vojakov. Incident sa odohral na ceste spájajúcej lokality Mardžajún a Hásibajjá.

V pondelok libanonská armáda hlásila smrť svojho vojaka, ktorý tiež prišiel o život pri dronovom útoku izraelskej armády.

Išlo o štvrtého libanonského vojaka zabitého pri izraelských útokoch od 8. októbra 2023, keď Hizballáh pozdĺž hranice Libanonu s Izraelom otvoril "front na podporu Pásma Gazy". Libanonská armáda sa do týchto ozbrojených potýčok v pohraničí priamo nezapája.

Izraelské letectvo aj v stredu pokračuje v náletoch na ciele južne od libanonskej metropoly Bejrút, uviedla v stredu libanonská štátna tlačová agentúra NNA. Izrael útočil aj na niekoľkých miestach na juhu, v strede a na severovýchode Libanonu vrátane okolia pobrežného mesta Súr a mesta Nabatíja.