Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Zahraničie

Izraelské sily po zverejnení videa potvrdili identitu zajatej vojačky

Izraelské mobilné delostrelectvo a izraelskí vojaci . Foto: TASR/AP

Brigády Izaddína Kasáma (ozbrojené krídlo Hamasu) v noci zverejnili videozáznam mladej izraelskej vojačky. Žena čítala text v hebrejčine, v ktorom sa identifikovala menom i číslom preukazu totožnosti.

Jeruzalem 14. novembra (TASR) - Izraelská armáda v utorok potvrdila identitu vojačky zadržiavanej palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy po tom, čo ozbrojené krídlo tohto hnutia zverejnilo videozáznam, na ktorom bolo vidieť túto mladú ženu v zajatí. Informovala o tom agentúra AFP.

Podľa izraelskej armády ide o 19-ročnú Nou Marcianovú. "V našich srdciach sme s rodinou Marcianovcov, ktorých dcéra Noa bola brutálne unesená teroristickou organizáciou Hamas," uviedli ozbrojené sily Izraela vo vyhlásení. Zároveň dodali, že využívajú "všetky prostriedky" na umožnenie návratu rukojemníkov späť domov.

Ako pripomína AFP, išlo o vôbec prvý prípad, keď armáda oficiálne potvrdila identitu rukojemníka, odkedy Hamas 7. októbra zaútočil na územie Izraela a zavliekol do Pásma Gazy približne 240 ľudí.

Brigády Izaddína Kasáma (ozbrojené krídlo Hamasu) v pondelok v noci zverejnili videozáznam mladej izraelskej vojačky. Žena čítala text v hebrejčine, v ktorom sa identifikovala menom i číslom preukazu totožnosti. Zároveň uviedla, že v Gaze je uväznená štyri dni.

Izraelská armáda uviedla, že k rodine Marcianovej prišli predstavitelia Izraelských obranných sí (IDF) a informovali ju o zverejnenom videu.

"Teroristická organizácia Hamas pokračuje v psychologickom terorizme a nehumánnom konaní prostredníctvom videí a fotografií rukojemníkov, tak, ako to robila aj v minulosti," uviedla armáda.

Bezprecedentný útok Hamasu na územie Izraela zo 7. októbra, si vyžiadal zhruba 1200 obetí na životoch. Izrael v rámci odvety spustil masívne bombardovanie Pásma Gazy, ktoré si podľa palestínskych úradov vyžiadalo už vyše 11.240 obetí vrátane 4630 detí.