Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Zahraničie

Izraelská armáda schválila operačný plán možnej ofenzívy v Libanone

Na archívnej snímke izraelskí vojaci. Foto: TASR/AP

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu nedávno zdôraznil, že armáda je pripravená na intenzívne nasadenie v Libanone, ak to bude nevyhnutné.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Jeruzalem 19. júna (TASR) — Izraelská armáda v utorok oznámila, že schválila operačný plán prípadnej ofenzívy v Libanone. Rozhodla tiež o pokračovaní zvyšovania bojovej pripravenosti jednotiek v oblasti. Stalo sa tak na stretnutí jej popredných predstaviteľov v sídle Severného veliteľstva, informovali agentúry AFP a DPA.

Paralelne s vojnou v Pásme Gazy, ktoré od vlaňajšieho októbra vedie židovský štát proti palestínskym militantom z Hamasu, sa v izraelsko-libanonskom pohraničí ostreľujú militanti z Hizballáhu podporovaní Iránom a izraelské jednotky.

Minister zahraničných vecí Jisrael Kac v utorok pohrozil Hizballáhu zničením v „totálnej vojne“. "Sme veľmi blízko k bodu, keď sa rozhodneme zmeniť pravidlá hry proti Hizballáhu a Libanonu. V totálnej vojne bude Hizballáh zničený a Libanon tvrdo zasiahnutý," uviedol Kac vo vyhlásení zverejnenom rezortom diplomacie.

Krátko predtým Hizballáh zverejnil video zhotovené z dronu, ktoré podľa neho zachytáva kľúčovú vojenskú a energetickú infraštruktúru v izraelskom prístavnom meste Haifa. Vodca Hizballáhu Hasan Nasralláh sa podľa Kaca vyhráža útokom na tieto miesta.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu nedávno zdôraznil, že armáda je pripravená na intenzívne nasadenie v Libanone, ak to bude nevyhnutné.