Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Izraelská armáda tvrdí, že útočí na ciele Hizballáhu v Libanone

Dieťa stojí v troskách po raketových útokoch v Katzríne. Foto: TASR/AP

Armáda vyzvala obyvateľov, aby okamžite opustili oblasť na juhu Libanonu, kde pôsobí Hizballáh.

Tel Aviv 25. augusta (TASR) - Izraelská armáda v nedeľu skoro ráno oznámila, že uskutočňuje údery v Libanone po tom, ako zistila prípravy na "rozsiahle" útoky zo strany Iránom podporovanej militantnej skupiny Hizballáh. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a Reuters.

"Monitorujeme prípravy Hizballáhu na uskutočnenie rozsiahlych útokov na izraelské územie v blízkosti vašich domovov. Ste v nebezpečenstve. Útočíme a eliminujeme hrozby Hizballáhu," uviedla armáda v arabsky písanom varovaní obyvateľom južného Libanonu.

Hovorca izraelskej armády Daniel Hagari oznámil, že na ciele v Libanone útočí Izrael v rámci sebaobranného aktu na odstránenie hrozieb, píše AP.

Armáda vyzvala obyvateľov, aby okamžite opustili oblasť na juhu Libanonu, kde pôsobí Hizballáh. "Armáda urobí všetko, čo bude potrebné na ochranu občanov Izraela. V nasledujúcich hodinách vás budeme informovať o najnovšom vývoji situácie," dodala vo vyhlásení.

Hizballáh a Izrael sa ostreľujú takmer denne, avšak po tom, čo Irán a ním podporované hnutie prisľúbili potrestať zabitie politického vodcu Hamasu Ismáíla Haníju v Teheráne a jedného z veliteľov Hizballáhu Fuáda Šukra v Bejrúte, sa zvýšila hrozba z vypuknutia regionálnej vojny. Z ich smrti obviňujú Izrael, ktorý to teraz nepotvrdil ani nevyvrátil.