Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Izraelská armáda usmrtila pri útoku v Sýrii bojovníka Hizballáhu

Ilustračná snímka Foto: TASR - Radovan Stoklasa

K štvrtkovým útokom Izraela prišlo v časti Golanských výšin, ktorú má pod kontrolou Sýria.

Jeruzalem 12. septembra (TASR) - Izraelská armáda vo štvrtok oznámila, že podnikla dva útoky na juhu Sýrie, pričom pri jednom z nich zabila bojovníka libanonského militantného hnutia Hizballáh. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Pri vzdušnom útoku v oblasti Kunajtiry zomrel podľa izraelskej armády člen Hizballáhu Ahmad Džabr. Pri druhom útoku pri obci el-Rafíd bol zase podľa armády zasiahnutý "terorista, ktorý presadzoval teroristické aktivity proti Izraelu a spolupracoval s Iránom, ktorý mu dával pokyny".

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) predtým uviedlo, že pri útoku na vozidlo v provincii Kunajtira zomrel muž, ktorý spolupracoval s Hizballáhom a bol zodpovedný za nábor Sýrčanov a prevoz zbraní. Zabitý bol aj jeho asistent.

K štvrtkovým útokom Izraela prišlo v časti Golanských výšin, ktorú má pod kontrolou Sýria. Izrael dobyl väčšinu územia Golanských výšin od Sýrie v roku 1967 a následne toto územie anektoval. Medzinárodné spoločenstvo však z veľkej časti tento krok neuznalo.

Izrael podnikol údery v Sýrii niekoľko dní po tom, ako pri útoku, z ktorého je taktiež obviňovaný židovský štát, zahynulo v stredosýrskej provincii Hamá 18 ľudí. SOHR uvádza, že útok si vyžiadal až 27 obetí na životoch vrátane šiestich civilistov a jeho cieľom bola vedecká výskumná oblasť a iné objekty v okolí mesta Masjáf. Izrael odmietol tento útok komentovať.

Od vypuknutia občianskej vojny v Sýrii v roku 2011 podnikol Izrael stovky útokov na ciele v tejto krajine, pri ktorých sa zameral predovšetkým na armádne pozície a na bojovníkov podporovaných Iránom vrátane členov Hizballáhu.

Izrael sa len zriedkavo vyjadruje k jednotlivým útokom v Sýrii, ale opakovane uviedol, že nedovolí svojmu úhlavnému nepriateľovi - Iránu, aby v Sýrii posilnil svoju prítomnosť.