Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Zahraničie

Izraelská armáda zneškodnila dva drony, ktoré leteli zo Sýrie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Agentúra AFP pripomenula, že Hizballáh využíva územie Sýrie pri preprave zbraní a iného vybavenia dodávaného svojím hlavným podporovateľom - Iránom.

Tel Aviv 14. októbra (TASR) - Izraelská armáda v pondelok zachytila dve bezpilotné lietadlá blížiace sa zo Sýrie. K pokusu o dronový útok došlo deň po tom, ako proiránske militantné hnutie Hizballáh za pomoci dronu zaútočilo na vojenskú základňu v Izraeli, pričom prišli o život štyria izraelskí vojaci. S odvolaním sa na vyhlásenie izraelskej armády o tom informovala agentúra AFP, píše TASR.

Izrael momentálne vedie vojnu na dvoch frontoch: jeden na svojej severnej hranici s Libanonom, kde izraelská armáda bojuje proti Hizballáhu; na druhom fronte Izrael bojuje v Pásme Gazy s palestínskym militantným hnutím Hamas, pričom čelí aj útokom militantov podporovaných Iránom v Sýrii, Iraku a Jemene.

Agentúra AFP pripomenula, že Hizballáh využíva územie Sýrie pri preprave zbraní a iného vybavenia dodávaného svojím hlavným podporovateľom - Iránom.

Izraelská armáda podľa medializovaných správ podniká útoky alebo operácie na území Sýrie pomerne často, priznáva sa k nim však veľmi zriedkavo. Izraelské vedenie súčasne opakovane deklaruje, že nedovolí Iránu rozšíriť svoju moc nad blízkovýchodným regiónom.

V rámci súčasnej eskalácie konfliktu na Blízkom východe Izrael 30. septembra zasiahol cestu spájajúcu Sýriu a Libanon, čím sa pokúsil odrezať zásobovacie trasy pre Hizballáh. K tomuto útoku došlo necelý týždeň po tom, ako izraelské lietadlá zasiahli hlavný libanonsko-sýrsky hraničný priechod Masnah v údolí Bikáa.

Okrem toho izraelská armáda minulý týždeň počas svojej operácie v Sýrii zabila operatívca Hizballáhu Adhama Džahúta, ktorý bol označovaný za kontaktnú osobu medzi sýrskym režimom a Hizballáhom.

Irán a Hizballáh patria medzi najvýznamnejších spojencov sýrskej vlády vo viac ako desať rokov trvajúcej občianskej vojne v Sýrii, doplnila AFP.