Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Zahraničie

Izraelská polícia zadržala sedem občanov údajne špehujúcich pre Irán

Putá, ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

Vyšetrovanie odhalilo, že skupina v priebehu dvoch rokov uskutočnila niekoľko spravodajských operácií pod vedením dvoch iránskych agentov s krycími menami Alchan a Orchan.

Jeruzalem 21. októbra (TASR) - Izraelská polícia v pondelok zatkla siedmich izraelských občanov, ktorí údajne zhromažďovali pre iránsku rozviedku informácie o vojenských základniach a energetickej infraštruktúre. V pondelok to oznámili izraelská polícia a kontraroviedka Šin bet, píše TASR na základe správ agentúr Reuters a AFP.

"Táto (špionážna) sieť sa zaoberala zhromažďovaním citlivých informácií o (vojenských) základniach a energetickej infraštruktúre," vyhlásila polícia, ktorá ozrejmila, že zadržané osoby pochádzajú z mesta Haifa a severných oblastí Izraela.

"Sieť uskutočnila rozsiahle prieskumné misie na základniach armády po celej krajine, pričom sa zamerala na zariadenia vzdušných a námorných síl, prístavy, umiestnenie systému Železná kupola a energetickú infraštruktúru, akou je elektráreň v meste Chadera," uviedla ďalej polícia.

Vyšetrovanie odhalilo, že skupina v priebehu dvoch rokov uskutočnila niekoľko spravodajských operácií pod vedením dvoch iránskych agentov s krycími menami Alchan a Orchan. Skupina za svoje služby dostala platby v kryptomenách v celkovej hodnote viac ako 100.000 dolárov.

Polícia uviedla, že "členovia siete si boli vedomí, že spravodajské informácie, ktoré poskytovali, ohrozovali národnú bezpečnosť a mohli potenciálne napomôcť nepriateľským raketovým útokom".

AFP pripomína, že Izrael v súčasnosti vedie vojnu na viacerých frontoch s proiránskymi skupinami. V Pásme Gazy už viac ako rok prebieha ofenzíva proti hnutiu Hamas. V uplynulých týždňoch Izrael zintenzívnil útoky a spustil pozemnú ofenzívu aj proti libanonskému hnutiu Hizballáh. Na Izrael pravidelne raketami útočia aj jemenskí povstalci húsíovia.

Samotný Irán počas uplynulého roka dvakrát zaútočil na Izrael raketami a dronmi. Prvýkrát tak urobil v apríli po izraelskom útoku na iránske veľvyslanectvo v Damasku, pri ktorom zahynulo sedem príslušníkov iránskych Revolučných gárd vrátane dvoch generálov. Druhým útokom Teherán reagoval na zabitie vodcu Hizballáhu Hasana Nasralláha a lídra Hamasu Ismáíla Haníju.