Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 24. september 2024Meniny má Ľuboš aj Ľubor
< sekcia Zahraničie

Izraelská vláda vyhlásila výnimočný stav pre boje s Hizballáhom

Izraelský protivzdušný obranný systém odpovedá na útok z Libanonu nad oblasťou severného Izraela, neďaleko hranice Izraela s Libanonom 23. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Izrael v pondelok ráno spustil sériu leteckých útokov na ciele Hizballáhu v Libanone.

Tel Aviv 23. septembra - Izraelská vláda v pondelok vyhlásila v celej krajine výnimočný stav po zintenzívnení bojov medzi izraelskou armádou a militantným hnutím Hizballáh v Libanone. Potrvá do 30. septembra, pričom armáda doposiaľ nevydala žiadne pokyny. TASR o tom informuje podľa správ agentúr DPA, AFP a Reuters.

Izrael v pondelok ráno spustil sériu leteckých útokov na ciele Hizballáhu v Libanone. Izraelská armáda (IDF) v pondelok večer ozrejmila, že letecké útoky v Libanone zasiahli za uplynulých 24 hodín "vyše 1100 cieľov" vrátane "budov, vozidiel a infraštruktúry", v ktorej hnutie ukrýva rakety, odpaľovacie zariadenia, drony a ďalšiu teroristickú techniku.

"Dnešok je významným vrcholom. V tento deň sme vyradili z prevádzky desiatky tisíc rakiet a presnej munície (hnutia). To, čo Hizballáh budoval 20 rokov od druhej libanonskej vojny, teraz naozaj ničí IDF," zdôraznil izraelský minister obrany Joav Galant.

Pondelkové útoky na juh a východ Libanonu si podľa libanonského ministerstva zdravotníctva vyžiadali najmenej 350 obetí vrátane 24 detí. Ďalších 1246 osôb utrpelo zranenia.