Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Izraelské bojové lietadlá nad Bejrútom vyvolali sonický tresk

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR - Lukáš Grinaj

Ide o doteraz najhorší konflikt medzi hnutím Hizballáh a Izraelom od roku 2006, keď viedli mesiac dlhú vojnu, píše Reuters.

Bejrút 23. júla (TASR) - Izraelské bojové lietadlá v utorok nad libanonským hlavným mestom Bejrút a ďalšími oblasťami krajiny prekonali rýchlosť zvuku a vyvolali efekt tzv. sonického (aerodynamického) tresku. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

Libanonská štátna tlačová agentúra uviedla, že obyvatelia hlavného mesta počuli tzv. sonický tresk. Tento fyzikálny jav sa šíri za lietadlom letiacim rýchlejšie ako rýchlosť vzduchu v tvare kužeľa, ktorého povrch tvorí náhla zmena tlaku vzduchu. Pri kontakte so zemou vytvára nepríjemný akustický efekt podobný výbuchu.

Izrael podniká nálety na ciele militantov v Libanone od vlaňajšieho októbrového útoku hnutia Hamas na juhoizraelské pohraničné oblasti a následnej izraelskej ofenzívy v Pásme Gazy. Militantné skupiny napojené na Irán vrátane libanonského Hizballáhu a šiitskych milícií v Sýrii a Iraku zase krátko októbrovom útoku začali Izrael ostreľovať.

Ide o doteraz najhorší konflikt medzi hnutím Hizballáh a Izraelom od roku 2006, keď viedli mesiac dlhú vojnu, píše Reuters.