Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Izraelské sily zabili 7 Palestínčanov počas razie na Západnom brehu

Palestínčania vysídlení v dôsledku izraelskej leteckej a pozemnej ofenzívy v pásme Gazy utekajú z časti mesta Chán Júnis po tom, ako izraelská armáda vydala príkaz na evakuáciu z východnej časti druhého najväčšieho mesta v pásme Gazy, pondelok 22. júla 2024. Foto: TASR/AP

Podľa údajov palestínskeho ministerstva zdravotníctva izraelskí vojaci a osadníci zabili na území Západného brehu od začiatku konfliktu najmenej 579 Palestínčanov.

Ramalláh 23. júla (TASR) - Izraelské jednotky zabili piatich Palestínčanov počas razie proti militantom v utečeneckom tábore v meste Túlkarim na severe Západného brehu Jordánu. Ďalší dvaja zahynuli počas izraelského náletu neďaleko mesta Hebron. V utorok to uviedli izraelskí aj palestínski predstavitelia. TASR informáciu prevzala z agentúry AFP a Reuters.

Palestínske zdroje uvádzajú, že v utečeneckom tábore pri Túlkarime izraelské jednotky zabili militantov z hnutí Hamas a Fatah. Počas razie zomrela aj jedna žena.

Oficiálna palestínska tlačová agentúra Wafa uviedla, že do tábora vtrhlo viac ako 25 vojenských vozidiel vrátane buldozérov, ktoré sutinami zablokovali úzke uličky v meste.

Túlkarim je známy ako pôsobisko palestínskych militantov a izraelská armáda v ňom podobné razie vykonáva pravidelne.

Počet násilných stretov medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi sa na Západnom brehu Jordánu zvyšuje od útoku militantného hnutia Hamas na Izrael 7. októbra a odvetnej invázie izraelských síl do Pásma Gazy.

Podľa údajov palestínskeho ministerstva zdravotníctva izraelskí vojaci a osadníci zabili na území Západného brehu od začiatku konfliktu najmenej 579 Palestínčanov.