Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 28. september 2024Meniny má Václav
< sekcia Zahraničie

Izraelské sily zadržali v Pásme Gazy za uplynulý týždeň 200 militantov

Izraelskí vojaci kráčajú v podzemnom tuneli, ktorý podľa armády použili príslušníci palestínskeho militantného hnutia Hamas na prepadnutie hraničného priechodu Erez medzi Izraelom a Pásmom Gazy v piatok 15. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Zadržaní členovia palestínskych militantných skupín boli prevezení do Izraela na výsluch, informovali izraelské obranné sily (IDF). Dodali, že niektorí militanti sa vzdali dobrovoľne.

Tel Aviv 23. decembra (TASR) - Izraelské sily zadržali v Pásme Gazy za uplynulý týždeň viac ako 200 členov militantných skupín Hamas a Palestínsky islamský džihád. V sobotu to uviedla izraelská armáda. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Zadržaní členovia palestínskych militantných skupín boli prevezení do Izraela na výsluch, informovali izraelské obranné sily (IDF). Dodali, že niektorí militanti sa vzdali dobrovoľne.

Izraelská armáda v súvislosti s fotografiami zverejnenými v médiách potvrdila, že zadržaným osobám prikázala, aby sa vyzliekli do spodného prádla. Vysvetlila, že tento postup bol nevyhnutný na zabezpečenie toho, aby zadržaní militanti nemali pri sebe ukryté výbušniny. Dodala, že tak konala v súlade s medzinárodným právom.

IDF tiež v sobotu informovali, že desiatky militantov Hamasu zahynuli v Pásme Gazy pri izraelskom ostreľovaní budovy, v ktorej sa skrývali. Izraelská armáda hlásila aj zničenie ďalších budov využívaných Hamasom.

Izraelské sily našli podľa armády v jasliach na juhu Pásma Gazy ukryté výbušniny a rakety. DPA napísala, že toto tvrdenie nedokáže nezávisle overiť.

Vojna v Gaze sa začala koordinovaným útokom Hamasu na Izrael zo 7. októbra. Izrael reagoval rozsiahlou pozemnou a vzdušnou ofenzívou na Pásmo Gazy. Ocitol sa však pod stupňujúcim sa medzinárodným nátlakom v súvislosti s katastrofálnou humanitárnou situáciou v tejto palestínskej enkláve.

Izrael trvá na tom, že za masové civilné obete v Gaze aj nepriaznivú humanitárnu situáciu je zodpovedný Hamas, ktorý využíva Palestínčanov ako živé štíty a má základne alebo sklady v areáloch nemocníc, škôl a zariadení OSN. Hamas to popiera.