Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 13. október 2024
< sekcia Zahraničie

Izraelskí vojaci počas razie zastrelili palestínskeho tínedžera

Na snímke izraelskí vojaci kráčajú okolo delostreleckej jednotky, foto z archívu. Foto: TASR/AP

K incidentu došlo v utečeneckom tábore Duhajša pri Betleheme. Štrnásťročný chlapec zraneniu hlavy podľahol, spresnilo citované ministerstvo.

Ramalláh 16. januára (TASR) - Izraelské jednotky v pondelok neďaleko mesta Betlehem na okupovanom Západnom brehu Jordánu smrteľne postrelili 14-ročného Palestínčana. Podľa agentúry AFP to uviedlo palestínske ministerstvo zdravotníctva.

K incidentu došlo v utečeneckom tábore Duhajša pri Betleheme. Štrnásťročný chlapec zraneniu hlavy podľahol, spresnilo citované ministerstvo.

Izraelská armáda informovala, že vojaci paľbou reagovali, keď "podozrivé osoby hádzali na vojakov kamene, výbušné zariadenia a zápalné fľaše".

Tínedžer je v poradí už štrnástym zabitým Palestínčanom na Západnom brehu Jordánu v tomto roku. Medzi mŕtvymi sú nielen ozbrojení radikáli, ale aj civilisti. Väčšinu z nich zastrelili izraelské sily, uvádza AFP.

Na sériu útokov proti Izraelčanom, ktoré palestínski radikáli spáchali v marci a apríli minulého roka, izraelské bezpečnostné zložky robia v lokalitách na Západnom brehu takmer každodenné razie. O život pri nich prišli desiatky ľudí.

Násilnosti v roku 2022 si vyžiadali najviac obetí od roku 2005, keď OSN začala viesť takúto štatistiku. Podľa údajov agentúry AFP bolo vlani v celom Izraeli a na palestínskych územiach zabitých najmenej 26 Izraelčanov a 200 Palestínčanov.