Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Zahraničie

Izraelský minister cestovného ruchu podal demisiu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Izrael bol na jar vyzdvihovaný za rýchlu reakciu na šírenie koronavírusu nového typu.

Jeruzalem 2. októbra (TASR) - Izraelský minister cestovného ruchu Asaf Zamir podal v piatok demisiu. Tento svoj krok vysvetlil "nedostatkom dôvery" v predsedu vlády Benjamina Netanjahua, ktorého obvinil, že jeho osobné záležitosti a súdne stíhanie sú mu prednejšie ako reakcia na koronavírusovú krízu v krajine.

Zamir je členom centristickej strany Modrá a biela (Kachol lavan), ktorá počas jedného roka bojovala s Netanjahuovou pravicovou stranou Likud v troch parlamentných voľbách - tie sa zakaždým skončili patom. Pat na politickej scéne v Izraeli sa napokon vyriešil v máji, keď obe strany a ich spojenci vytvorili koaličnú vládu, ktorej prvoradým cieľom mali byť boj proti pandémii vyvolanej koronavírusom SARS-CoV-2 a proti jej dôsledkom v ekonomike a ďalších sektoroch.

Zamir vo svojom tvíte na margo svojej demisie napísal, že už nemôže "sedieť vo vláde", v ktorej nemá dostatok dôvery k osobe na jej čele.

"Nanešťastie som zistil, že koronavírusová kríza a jej hrozné dôsledky sú v najlepšom prípade na druhom mieste v zozname priorít predsedu vlády. Jeho najvyššími prioritami sú jeho osobné a právne záležitosti,"
napísal Zamir.

Pre Netanjahua a jeho obvinenia z korupcie, ale aj pre jeho reakciu na pandémiu sa v Izraeli už celé mesiace konajú protestné demonštrácie, ktorých účastníci premiéra žiadajú, aby odstúpil.

Tieto demonštrácie sa zrejme utlmia, keďže izraelský parlament tento týždeň prijal zákon, ktorý vláde umožní obmedziť verejné protesty počas tzv. lockdownu.

Netanjahuovi kritici však v súvislosti s prijatím zákona vyslovili podozrenie, že premiéra a jeho prívržencov k presadeniu tohto zákona viedli skôr snahy potlačiť spomínané prejavy nesúhlasu. Netanjahu tvrdí, že tieto obmedzenia pohybu a zhromažďovania ľudí sú potrebné, aby sa zabránilo ďalšiemu šíreniu koronavírusu.

Strana Likud odsúdila Zamirovo rozhodnutie odstúpiť a obvinila ho z politikárčenia v čase, keď Netanjahu "nepretržite bojuje za záchranu životov a živobytia izraelských občanov".

"Modrá a biela sa musí rozhodnúť, či vo vláde spolupracuje na boji proti koronavírusu, alebo či vo vláde naďalej vytvára chaos, a tak poškodzuje nevyhnutné kroky prijímané v záujme izraelských občanov," uvádza sa vo vyhlásení Likudu.

Minister obrany Benny Ganc, ktorý je aj lídrom koalície Modrá a biela, prijal Zamirovu demisiu s "porozumením a ľútosťou" a dodal: "Chceli sme jednotu, ale toto nie je vláda, v ktorú sme dúfali."

"Pripojili sme sa k vláde, aby sme zvládli koronavírus, nie aby sme obmedzovali demokraciu alebo vládu zákona," uviedol Ganc. "Ak s tým niekto nesúhlasí, môžu určiť dátum volieb," dodal.

Izrael bol na jar vyzdvihovaný za rýchlu reakciu na šírenie koronavírusu nového typu. Sériou veľmi razantných a prísnych opatrení dosiahol, že do mája klesol počet nových denných prírastkov nakazených na zhruba tucet.

Následne však v Izraeli zrušili takmer všetky obmedzenia a "reštartovali" ekonomiku. Odvtedy počet nakazených prudko vzrastá a krajina teraz hlási viac ako 7000 nových prípadov infikovaných denne. Zdravotné úrady varujú, že nemocnice by mohli čoskoro začať kolabovať.

Izrael, ktorý má deväť miliónov obyvateľov, zaznamenal celkovo viac ako 250.000 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a vyše 1600 s ním súvisiacich úmrtí.