Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

J. Kaczynski žiada kvôli Smolensku demisiu Tuskovej vlády

Na archívnej snímke z 11. apríla 2010 vyšetrovatelia prehľadávajú vrak poľského prezidentského špeciálu na mieste nehody v Smolensku. Foto: TASR/AP Photo

Denník bez uvedenia zdrojov napísal, že prokurátori a odborníci na výbušniny, ktorí skúmali trosky lietadla v Rusku, našli stopy TNT a nitroglycerínu v krídlach aj v kabíne stroja.

Varšava 30. októbra (TASR) - Stopy TNT alebo iných trhavín sa vo vraku poľského prezidentského špeciálu, ktorý sa zrútil pri ruskom meste Smolensk v apríli 2010, nenašli. Zariadenia, ktoré použili prokurátori, však signalizovali možnosť výskytu chemických zlúčenín, čo mohli alebo nemuseli byť výbušniny. Definitívnu odpoveď vo veci dajú výsledky laboratórnych analýz. Na mimoriadnej tlačovej konferencii vo Varšave to dnes v zastúpení poľskej vojenskej prokuratúry uviedol plk. Ireneusz Szelag v reakcii na informáciu denníka Rzeczpospolita o náleze zvyškov výbušnín vo vraku špeciálu.

Denník bez uvedenia zdrojov napísal, že prokurátori a odborníci na výbušniny, ktorí skúmali trosky lietadla v Rusku, našli stopy TNT a nitroglycerínu v krídlach aj v kabíne stroja, vrátane 30 sedadiel. Zvyšky výbušnín sa podľa denníka našli takisto v oblasti, kam sa 10. apríla 2010 zrútil špeciál typu Tu 154M.

Plk. Szelag konštatoval, že informácie zverejnené novinami si vyžadujú upresnenie, obsahujú celý rad nepravdivých alebo minimálne nepresných tvrdení a neopodstatnené špekulácie.

Ruskí vyšetrovatelia v záverečnej správe konštatovali zodpovednosť poľskej posádky, ktorá sa podľa ich názoru nemala za zlej viditeľnosti vôbec pokúšať o pristátie v Smolensku. Poľská strana síce nevylúčila pochybenie pilotov, upozornila však, že ruskí dispečeri letovej prevádzky stroju nemali povoliť pristátie.

Napriek vylúčeniu účasti tretích strán všetkými vyšetrovateľmi na oboch stranách poľská pravicová opozícia opakovane tvrdila, že nehoda mohla byť atentátom na poľského prezidenta a jeho sprievod.

Expremiér Jaroslaw Kaczynski, brat-dvojča tragicky zosnulého prezidenta Lecha Kaczynského, ktorý je v súčasnosti lídrom opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), vyzval dnes vládu premiéra Donalda Tuska v svetle predmetných informácií poľskej tlače a stanoviska prokuratúry, na rezignáciu. Súčasne avizoval návrh na zvolanie mimoriadneho zasadania parlamentu, na ktorom by poľský generálny prokurátor Andrzej Seremet mal oboznámiť zákonodarcov so všetkými známymi faktami z vyšetrovania kauzy.