Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Japonského žiaka v Číne nožom napadol muž, v nemocnici zomrel

Čínske úrady kontrolujú miesto pobodania na japonskej škole v čínskom meste Šen-čen v stredu 18. septembra 2024 po tom, ako muž napadol 10-ročného japonského žiaka. Foto: TASR/AP

Chlapec bol na ceste do školy a muž ho napadol asi 200 metrov od jej brány. Zatiaľ nie je jasné, či sa útočník úmyselne zameral na japonského občana, uviedla japonská agentúra Kyodo News.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Tokio 19. septembra (TASR) - Vo štvrtok ráno na následky zranení zomrel v juhočínskom meste Šen-čen desaťročný chlapec japonského pôvodu, ktorého v stredu nožom napadol útočník. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a AP.

Chlapec bol na ceste do školy a muž ho napadol asi 200 metrov od jej brány. Zatiaľ nie je jasné, či sa útočník úmyselne zameral na japonského občana, uviedla japonská agentúra Kyodo News.

Japonská ministerka zahraničných vecí Jóko Kamikawová vyhlásila, že vláda "berie (smrť chlapca) mimoriadne vážne". Preto nariadila japonským školám v Číne, aby preskúmali svoje bezpečnostné opatrenia. Čínu požiadala, aby poskytla podrobnosti o útoku a urobila všetko pre to, aby zabránila opakovaniu podobných incidentov proti Japoncom.

Námestník japonského ministra zahraničných vecí Masataka Okano si ešte v stredu večer predvolal čínskeho veľvyslanca v Japonsku a tlmočil mu obavy z tohto útoku. Vyzval, aby sa posilnila bezpečnosť vrátane okolia japonských škôl v Číne.

Japonské veľvyslanectvo v Pekingu v e-maile varovalo japonských občanov žijúcich v Číne, aby boli obozretní a prijali preventívne opatrenia, pričom poukázalo na útoky nožom v posledných mesiacoch.

V júni bola pri útoku nožom v meste Su-čou zranená Japonka a jej dieťa, pričom pri pokuse zastaviť útočníka zomrela jedna žena.