Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

V Japonsku zachránili čínsku turistku po 37 hodinách na mori

Na tejto fotografii zverejnenej japonskou pobrežnou strážou je žena prepravovaná helikoptérou pobrežnej stráže pri Nojimazaki, prefektúra Chiba, Japonsko streda 10. júla 2024. Foto: TASR/AP

Japonská pobrežná stráž spustila pátranie po mladej čínskej turistke vo veku 20 až 30 rokov po tom, ako jej zmiznutie nahlásil jeden z jej priateľov.

Tokio 11. júla (TASR) – Až 37 hodín strávila na mori čínska turistka, ktorú od japonského pobrežia odniesli vlny Tichého oceánu. Záchrancovia ju z vody vylovili približne 80 kilometrov od miesta zmiznutia, uviedli vo štvrtok miestne úrady. TASR informuje na základe správ agentúry AP a servera Yahoo News UK.

Japonská pobrežná stráž spustila pátranie po mladej čínskej turistke vo veku 20 až 30 rokov po tom, ako jej zmiznutie nahlásil jeden z jej priateľov. Ten v telefonáte uviedol, že voda ju odniesla počas kúpania s plávacím kolesom neďaleko mesta Šimoda v japonskej prefektúre Šizuoka, ležiaceho približne 200 kilometrov juhovýchodne od japonskej metropoly Tokio.

Ženu v stredu spozorovala nákladná loď neďaleko polostrova Bósó v prefektúre Čiba na najväčšom japonskom ostrove Honšú, dodala japonská pobrežná stráž. Nákladná loď požiadala neďaleký tanker na prepravu LPG Kakuwa Maru No. 8, aby turistke pomohol, preto dvaja členovia posádky tankeru ženu vytiahli z vody. Vrtuľník pobrežnej stráže ju neskôr dopravil na pevninu.

Žena bola mierne dehydrovaná, no inak v dobrom zdravotnom stave. Po zdravotnej prehliadke v nemocnici bola prepustená domov.

Podľa japonskej pobrežnej stráže môže žena hovoriť o šťastí, že prežila. Počas dňa jej totiž hrozil úpal, v noci naopak podchladenie alebo zásah loďou.

Podobný prípad sa v pondelok stal aj o niekoľko stoviek kilometrov ďalej na Taiwane. Takmer 60-ročný robotník z mesta Nový Tajpej zaspal v plávacom kolese, po 19 hodinách hodinách strávených na mori ho zachránila výletná loď.