Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Zahraničie

Japonsko uvalilo sankcie voči ďalším 24 ruským jednotlivcom a firmám

Na archívnej snímke hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. Foto: TASR/AP

Je medzi nimi aj hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

Tokio 18. marca (TASR) - Na japonský sankčný zoznam pribudlo ďalších 15 ruských občanov a deväť firiem. Je medzi nimi aj hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová a výrobcovia vojenskej techniky. V piatok o tom informovalo japonské ministerstvo financií. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Sankcie zahrňujúce zmrazenie majetku sa aktuálne vzťahujú na dovedna 76 jednotlivcov, sedem bánk a 12 ďalších subjektov. Na zozname je aj výrobca bojových lietadiel United Aircraft Corp.

Japonsko už predtým zaviedlo sankcie voči ruskej centrálnej banke a siedmim súkromným bankám, ako aj voči viacerým Bielorusom a tamojším bankám a organizáciám v súvislosti s ich podporou invázie na Ukrajinu.

V rámci ďalších postihov voči Moskve Tokio tiež ohlásilo, že od piatka rozšíri zákaz exportu do Ruska o ďalších 31 výrobkov vrátane polovodičov, komunikačných zariadení, senzorov, radarov, ako aj 26 technologických balíkov.

Podľa tlačovej agentúry Džidži však Japonsko neplánuje zakázať dovoz ruských morských plodov, ktorý predstavuje deväť percent z celkového miestneho dovozu z Ruska. Japonsko vlastní aj podiely v energetických projektoch na ruskom ostrove Sachalin, pričom ich osud je podľa japonského premiéra Fumia Kišidu nateraz nejasný.

Na budúci týždeň sa má japonskému parlamentu prihovoriť ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.