Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Zahraničie

Japonský premiér: Zostanem vo funkcii a nedopustím politické vákuum

Na snímke Shigeru Ishiba. Foto: TASR/AP

Išiba prisľúbil "zásadnú reformu" po tom, ako škandál s finančnými prostriedkami spôsobil, že jeho vládnuca koalícia dosiahla najhorší volebný výsledok od roku 2009.

Tokio 28. októbra (TASR) - Japonský premiér Šigeru Išiba v pondelok vyhlásil, že zostane vo funkcii a nevytvorí "politické vákuum". Jeho strana prišla v parlamentných voľbách o väčšinu, TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry AFP.

"Chcem si splniť svoju povinnosť a chrániť životy ľudí, chrániť Japonsko," povedal Išiba novinárom deň po predčasných parlamentných voľbách, v ktorých podľa prognóz jeho vládna koalícia nezíska väčšinu.

Išiba prisľúbil "zásadnú reformu" po tom, ako škandál s finančnými prostriedkami spôsobil, že jeho vládnuca koalícia dosiahla najhorší volebný výsledok od roku 2009.

"Zavediem zásadnú reformu v oblasti peňazí a politiky," povedal Išiba novinárom, zatiaľ čo jeho Liberálno-demokratická strana (LDP) a jej koaličný partner boli podľa prognóz na ceste k strate väčšiny.

Išiba v pondelok obvinil zo zlého volebného výsledku svojej vládnej koalície "podozrievanie, nedôveru a hnev" v súvislosti so škandálom s financovaním.

"Najväčším faktorom bolo, že sa nepodarilo odstrániť podozrenie, nedôveru a hnev ľudí v otázke peňazí a politiky," povedal novinárom na otázku, prečo koalícia v nedeľňajšom hlasovaní stratila väčšinu.

Išiba zároveň uviedol, že neuvažuje o širšej koalícii, čo zvyšuje možnosť, že by mohol vytvoriť menšinovú vládu.

"V tejto chvíli nepredpokladám vytvorenie koalície. Myslím si, že naším východiskom musia byť dôkladné diskusie, ktoré nám umožnia pokorne prijať jednotlivé politiky od zákonodarcov mimo koalície", povedal predseda japonskej vlády novinárom po nedeľňajších voľbách.