Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 24. október 2024Meniny má Kvetoslava
< sekcia Zahraničie

Nepokoje a rabovanie v Juhoafrickej republike pokračujú

Hliadkujúci vojak sa pozerá na zničené obchody nákupného centra v Soweto pri Johannesburgu, v utorok 13. júla 2021. Foto: TASR/AP

Nezákonné správanie obyvateľstva sa zatiaľ nerozšírilo do ďalších deviatich juhoafrických provincií.

Johannesburg 13. júla (TASR) – Nepokoje v Juhoafrickej republike pokračovali aj v utorok a počet obetí stúpol na 32. Polícia a armáda sa snažia zastaviť rabovanie a násilnosti v provinciách Gauteng a KwaZulu-Natal. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

K mnohým z úmrtí došlo v chaotických tlačeniciach, keď ľudia rabovali nákupné centrá a vynášali odtiaľ potraviny, elektrospotrebiče, liehoviny či oblečenie, uviedol v utorok ráno médiám premiér provincie KwaZulu-Natal, Sihle Zikalala.

„Včerajšie udalosti priniesli veľa smútku. Počet ľudí, ktorí zahynuli len v provincii KwaZulu-Natal, je 26. Mnohí z nich zomreli tak, že ich ušliapali počas davovej psychózy, keď ľudia rabovali tovar," spresnil.

V Gautengu, najľudnatejšej provincii Juhoafrickej republiky, kde sa nachádza aj najväčšie mesto krajiny – Johannesburg –, zomrelo šesť ľudí, oznámili úrady.

Divoké rabovanie nezastavilo ani 2500 vojakov, ktorých vyslali na pomoc juhoafrickej polícii. V niektorých častiach Johannesburgu, vrátane východnej štvrte Vosloorus, ľudí zatýkajú.

Rabovanie prebiehalo v utorok v mnohých nákupných centrách v Johannesburgu, vrátane Jabulani Mall a Dobsonville Mall na predmestí Soweto.

Násilnosti vypukli minulý týždeň najprv v provincii KwaZulu-Natal v rámci protestov proti uväzneniu stále obľúbeného bývalého prezidenta Jacoba Zumu, ktorý si začal odpykávať 15-mesačný trest za pohŕdanie súdom. Odsúdili ho za neuposlúchnutie súdneho príkazu svedčiť vo vyšetrovaní obvinení z korupcie počas jeho prezidentského obdobia v rokoch 2009-2018.

Občasné násilie na demonštráciách na Zumovu podporu vyústilo do bezuzdného vykrádania v chudobných mestských oblastiach spomínaných dvoch provincií, ako uviedli svedkovia. Zatiaľ sa nezákonné správanie obyvateľstva nerozšírilo do ďalších deviatich juhoafrických provincií.