Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 24. október 2024Meniny má Kvetoslava
< sekcia Zahraničie

Juhoafrická republika povolala armádne rezervy,chce zastaviť rabovanie

Žena kráča okolo hasičského auta, ktoré sa snaží uhasiť požiar vo vyrabovanom obchode 12. júla 2021 v juhoafrickom Johannesburgu. Foto: TASR/AP

Vláda sa podľa svojich vyjadrení snaží zabrániť nedostatku potravín.

Johannesburg 15. júla (TASR) - Juhoafrická republika (JAR) povolala vo štvrtok armádnych záložníkov s cieľom zastaviť rabovanie počas nepokojov, ktoré vypukli po minulotýždňovom uväznení exprezidenta Jacoba Zumu. Informovala o tom agentúra AFP.

Vláda JAR ešte v stredu oznámila, že v súvislosti s mimoriadnou situáciou v krajine povolá približne 25.000 príslušníkov armády.

Demonštranti v krajine vyrabovali stovky obchodov a podnikov, píše na svojej webovej stránke stanica BBC. Vláda sa podľa svojich vyjadrení snaží zabrániť nedostatku potravín. Obyvatelia viacerých miest vytvorili hliadky s cieľom chrániť si majetok pred rabovaním.

Bezpečnostný pracovník stráži obchod v juhoafrickom Durbane 14. júla 2021.
Foto: TASR/AP


Počas nepokojov, ktoré vypukli minulý piatok, prišlo podľa oficiálnych údajov o život 72 ľudí a viac ako 1200 bolo zatknutých. Demonštranti vyšli najskôr do ulíc v provincii KwaZulu-Natal.

Protesty sú zamerané proti uväzneniu bývalého prezidenta Jacoba Zumu, ktorý si začal odpykávať 15-mesačný trest za pohŕdanie súdom. Odsúdili ho za neuposlúchnutie súdneho príkazu svedčiť vo vyšetrovaní obvinení z korupcie počas jeho prezidentského obdobia v rokoch 2009–2018.