Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Zahraničie

Jaruzelského manželka sa chce po 53 rokoch rozviesť pre jeho neveru

Wojciech Jaruzelski Foto: TASR/AP

Podľa 84-ročnej prvej dámy Poľska jej 90-ročný manžel nadviazal blízky vzťah s 50-ročnou ženou, ktorá sa im starala o domácnosť.

Varšava 7. februára (TASR) - Manželka posledného poľského komunistického lídra oznámila, že po 53 rokoch manželstva sa chce s generálom Wojciechom Jaruzelským rozviesť kvôli jeho údajnému vzťahu s bývalou pomocníčkou v ich domácnosti.

Barbara Jaruzelská vo štvrtok informovala, že svojho právnika kontaktovala už pred niekoľkými mesiacmi, aby pripravili doklady potrebné na rozvod. Uviedla, že ak jej manžel vzťah neukončí, podá žiadosť o rozvod. Spresnila, že Jaruzelski jej už vopred oznámil, že s rozvodom nesúhlasí.

Podľa 84-ročnej prvej dámy Poľska jej 90-ročný manžel nadviazal blízky vzťah s 50-ročnou ženou, ktorá sa im starala o domácnosť. Po tom, ako generála hospitalizovali kvôli lymfómu, pravidelne ho navštevuje v nemocnici. Jaruzelská tvrdí, že ide o ženu "ľahkých mravov so sklonom k alkoholizmu, ktorej ide len o peniaze" a ktorá si generála "omotala okolo prsta".

Kontroverzný poľský generál sa zapísal do dejín Poľska svojou - napokon neúspešnou - snahou rozdrviť prvé slobodné odborové združenie v krajinách vtedajšieho sovietskeho bloku. Odborové hnutie Solidarita sa nátlaku v podobe represií počas výnimočné stavu nepoddalo a Jaruzelski bol nútený rokovať s jeho lídrami. Tie v roku 1989 viedli k voľbám a pádu komunistického režimu.

V posledných rokoch má Jaruzelski vážne zdravotné problémy.