Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 7. september 2024
< sekcia Zahraničie

HAMAS SMÚTI: V izraelskom zajatí zomrel jeden z jeho lídrov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Tento 63-ročný líder Hamasu zomrel v nemocnici, kam ho previezli z väznice Ramon na juhu Izraela.

Tel Aviv 26. júla (TASR) - Jeden z lídrov militantného hnutia Hamas na Západnom brehu Jordánu Mustafa Muhammad Abú Ara zomrel v izraelskom zajatí po tom, ako sa mu v uplynulých dňoch zhoršil zdravotný stav. V piatok to uviedli palestínske úrady. TASR informuje podľa agentúr Reuters a AFP.

"Smútime za odchodom šejka Mustafu Muhammada a jeho smrť považujeme za vraždu, ktorú spôsobili okupanti v dôsledku úmyselného zanedbania lekárskej starostlivosti," uviedlo Hamas v reakcii.

Tento 63-ročný líder Hamasu zomrel v nemocnici, kam ho previezli z väznice Ramon na juhu Izraela. Zatkli ho vlani v októbri a v tom čase už mal vážne zdravotné problémy, uvádzajú palestínske väzenské úrady i organizácia organizácie Palestinian Prisoners' Club (PPC).

Šejk Abu Ara, rovnako ako všetci iní väzni, bol však počas zadržiavania mučený, trpel hladom a nemal prístup k zdravotnej starostlivosti, tvrdia palestínske úrady. Izraelská armáda na žiadosť o vyjadrenie bezprostredne nereagovala.

PPC minulý mesiac uviedla, že od začiatku vojny v Pásme Gazy 7. októbra zomrelo v izraelských väzniciach najmenej 18 Palestínčanov. Palestínske orgány v júni obvinili Izrael, že vedie proti Palestínskym väzňom "vojnu pomsty", a to už od začiatku konfliktu - pripomína AFP.

Izraelská armáda v reakcii odmietla obvinenia týkajúce sa systematického zneužívania zadržaných osôb a uviedla, že koná podľa zásad medzinárodného práva.