Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 5. júl 2024Meniny má Cyril a Metód
< sekcia Zahraničie

Jermak: Ukrajina nie je pripravená na kompromis s Ruskom

Na snímke ukrajinskí vojaci zo 43. delostreleckej brigády strieľajú samohybnou húfnicou 2s7 na ruské pozície na frontovej línii v Doneckej oblasti na Ukrajine v pondelok 24. júna 2024. Foto: TASR-AP

Rusko vojensky napadlo Ukrajinu vo februári 2022.

Washington 3. júla (TASR) – Ukrajina nie je pripravená na kompromis s Ruskom a vzdať sa územia, aby ukončila vojnu. V utorok to vyhlásil šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

Jermak vyhlásením reagoval na otázku, čo si myslí o tvrdení bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý tvrdí, že by rýchlo dokázal ukončiť vojnu na Ukrajine. Jermak však dodal, že Kyjev si rád vypočuje každú radu ako dosiahnuť spravodlivý mier.

"Nie sme však ochotní ísť do kompromisu vo veľmi dôležitých veciach a hodnotách … ako sú nezávislosť, sloboda, demokracia, územná celistvosť, zvrchovanosť," vyhlásil Jermak.

Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta navštívil Washington pred summitom NATO, ktorý sa uskutoční budúci týždeň. Očakáva sa, že jeho hlavnou témou bude Ukrajina.

Trump počas minulotýždňovej debaty vyhlásil, že ak bude v novembri opätovne zvolený do Bieleho domu, rýchlo vyrieši vojnu na Ukrajine ešte skôr, ako sa v januári ujme úradu. Podrobnosti svojho plánu však neuviedol. Agentúra Reuters však minulý týždeň informovala, že dvaja jeho kľúčoví poradcovia mu predstavili plán, ktorý počíta s hrozbou ukončenia poskytovania pomoci v prípade, že Kyjev nezačne s Moskvou vyjednávať o mieri.

Trump počas debaty vyhlásil, že neprijíma podmienky ruského prezidenta Vladimira Putina. Ten žiadal, aby sa Kyjev vzdal štyroch oblastí na východe a juhu Ukrajiny, ktoré si nárokuje Moskva.

Rusko vojensky napadlo Ukrajinu vo februári 2022.