Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Sloboda a mierové spolunažívanie nie sú samozrejmosť, tvrdí J. Gauck

Foto: TASR/AP

Podľa slov nemeckého prezidenta Joachima Gaucka síce do Poľska pricestoval po prvý raz až na začiatku 90. rokov, už skôr však obdivoval boj tamojších ľudí za slobodu a občianske práva.

Varšava 26. marca (TASR) - Z obdivu k Poľsku, Poliakom a ich túžbe po slobode sa v rozhovore pre mienkotvorný denník Gazeta Wyborcza vyznal nový nemecký spolkový prezident Joachim Gauck.

"Neochvejná viera Poliakov a poľskej vlády v ideu Európy bola pre mňa vždy vzorom," vyhlásil štátnik v interview, ktoré poskytol krátko pred dvojdňovou návštevou krajiny, svojou prvou zahraničnou cestou po nástupe do úradu, začínajúcou dnes vo Varšave.

Podľa jeho slov síce do Poľska pricestoval po prvý raz až na začiatku 90. rokov, už skôr však obdivoval boj tamojších ľudí za slobodu a občianske práva. Pokojná revolúcia v bývalej Nemeckej demokratickej republike bola úspešná iba preto, že poľskí susedia ukázali možnosť ako si vybojovať slobodu aj napriek dominancii komunistického aparátu, vyhlásil najvyšší nemecký predstaviteľ, rodák z Rostocku. Súčasne si zaspomínal na množstvo stretnutí s poľskými známymi a priateľmi, menujúc napríklad jak Bogdana Borusewicza, Adama Michnika a Władysława Bartoszewského.

Joachim Gauck netajil, že medzi oboma krajinami jestvujú aj sporné otázky, že nie vždy zastávajú identické postoje aj v grémiách Európskej únie, ale bilaterálne vzťahy charakterizuje vzájomná úcta a rešpekt k dosiahnutým výsledkom. Negatívne nálady sa preto ocitajú čoraz viac v tieni, v čom by Poliaci i Nemci mali pokračovať, zdôraznil nemecký prezident.

Na margo bilancovania 22 rokov od pádu železnej opony a ôsmich rokov od historického rozšírenia Európskej únie smerom na Východ Joachim Gauck uviedol, že je to predovšetkým história úspechu.

"To, že Nemecko a Poľsko môžu byť partnermi, ba priateľmi, nie je samozrejmosťou, ak si pripomenieme zločiny nacistov," konštatoval a poukázal na rozsiahlu kooperáciu na úrovni vlád, parlamentov, regiónov, ale aj na partnerstvá v kultúrnej a spoločenskej sfére.

V tejto súvislosti považuje nemecký prezident za normálne, že jestvujú aj sporné otázky, ktoré sprevádza výmena názorov a snaha nájsť riešenie spoločnými silami na báze vzájomnej dôvery. Spoločne s najvyšším poľským predstaviteľom, prezidentom Bronislawom Komorowským sa chce Joachim Gauck spolupodieľať na ďalšom posilnení tejto dôvery.

Nemecký prezident sa nevyhol ani otázkam, týkajúcicm sa súčasnej krízy na starom kontinente, konštatujúc, že sa nemôžeme stavať ľahostajne k úsiliu ideológov negatívne sa stavajúcich k demokracii o posilnenie svojich pozícii, čo sa vo viacerých krajinách Európy prejavilo nárastom podpory populistických strán.

"Sloboda a mierové spolunažívanie nie sú samozrejmosťou, treba o ne bojovať a brániť ich denne, podčiarkol a dodal, že všade, kde sa nacionalisti, fundamentalisti a teroristi pokúšajú ohroziť výdobytky demokracie, je úlohou demokratom angažovane sa tomu postaviť zoči voči."