Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Zahraničie

Jordánsky kráľ vyzval Európu na boj s islamofóbiou

Na archívnej snímke jordánsky kráľ Abdalláh II., archívne foto Foto: TASR/AP

Jordánsky kráľ Abdalláh II. dnes vyzval Európanov, aby bojovali proti nepriateľstvu voči islamu, ktoré podľa jeho slov podporuje extrémizmus medzi moslimami.

Štrasburg 10. marca (TASR) - Jordánsky kráľ Abdalláh II. dnes vyzval Európanov, aby bojovali proti nepriateľstvu voči islamu, ktoré podľa jeho slov podporuje extrémizmus medzi moslimami, vrátane tých, ktorí sa z Európy vybrali bojovať na Blízky východ. Informovala o tom agentúra Reuters.

Panovník to povedal v prejave k Európskemu parlamentu. Abdalláh II. zároveň pochválil "neporaziteľnú odvahu" Európy v reakcii na útoky, aké sa odohrali v januári v Paríži. IS prirovnal k nacizmu - "expanzionistická ideológia založená na nenávisti".

Európske vlády však podľa jeho slov musia podporovať "vzájomný rešpekt" a "inkluzívnu spoločnosť". Abdalláh II. sa zúčastnil na spomienkovom podujatí za obete teroristického útoky v redakcii parížskeho časopisu Charlie Hebdo, ale tiež tento časopis kritizoval za použitie komiksov s prorokom Mohamedom.

"Urážať druhých ľudí a ich vieru a presvedčenie, to nie je cesta vpred," povedal v parlamente, v ktorom zasadá aj niekoľko desiatok členov krajnej pravice kritizujúcej prisťahovalectvo moslimov.

"Európa je dôležitým partnerom v tomto úsilí, obzvlášť v pomoci zastaveniu globálneho vzostupu islamofóbie," dodal monarcha.