Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Zahraničie

Jun Sok-jol: Južná Kórea by mohla prehodnotiť dodávky zbraní Kyjevu

Juhokórejský prezident Jun Sok-jol (uprostred vpravo), jeho manželka Kim Keon-Hee (druhá zľava), poľský prezident Andrzej Duda (vpravo) a jeho manželka Agata Kornhauserová-Dudová (vľavo) kráčajú počas prehliadky čestnej stráže v rámci privítania pred ich stretnutím v Soule 24. októbra 2024. Foto: TASR/AP

Kórejská republika sa nebude nečinne prizerať a prijme potrebné opatrenia v koordinácii s medzinárodným spoločenstvom, konštatoval Jun Sok-jol.

Soul 24. októbra (TASR) — Južná Kórea by mohla prehodnotiť svoju zásadu nedodávať priamo zbrane Ukrajine. Závisieť to bude od rozsahu vojenskej spolupráce medzi Ruskom a Severnou Kóreou. Po štvrtkovom stretnutí so svojím poľským náprotivkom Andrzejom Dudom to v reakcii na správy o vyslaní severokórejských vojakov do Ruska povedal juhokórejský prezident Jun Sok-jol. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Jonhap.

"Ak Severná Kórea vyšle príslušníkov špeciálnych síl do vojny na Ukrajine, krok po kroku poskytneme Ukrajine podporu a zvážime prijatie nevyhnutných opatrení pre bezpečnosť Kórejského polostrova," uviedol Jun Sok-jol na spoločnej tlačovej konferencii. "Dodržiavali sme zásadu, že nebudeme priamo dodávať smrtiace zbrane, ale môžeme to pružnejšie prehodnotiť v závislosti od aktivít síl Severnej Kórey," dodal.

Juhokórejská tajná služba a Biely dom V stredu potvrdili, na ruský Ďaleký východ sa v prvej polovici októbra presunulo približne 3000 severokórejských vojakov, aby tam absolvovali výcvik a potenciálne boli nasadení do prebiehajúcej vojny na Ukrajine.

Prezidenti Južnej Kórey a Poľska tento krok odsúdili ako priame porušenie Charty OSN a rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN a označili ho za provokáciu, ktorá ohrozuje globálnu bezpečnosť aj mimo Kórejského polostrova a Európy.

"Kórejská republika sa nebude nečinne prizerať a prijme potrebné opatrenia v koordinácii s medzinárodným spoločenstvom," konštatoval Jun Sok-jol.