Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Južná Kórea a USA potvrdili záväzok jadrového odzbrojovania KĽDR

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V nedeľu Demokratická strana predstavila návrh svojho programu.

Soul 20. augusta (TASR) - Južná Kórea a Spojené štáty zdôraznili svoj záväzok zbaviť Severnú Kóreu nukleárnych zbraní, uviedlo v utorok ministerstvo zahraničných vecí v Soule. Reagovalo tak na pochybnosti o politike USA voči Severnej Kórei po predstavení návrhu programu americkej Demokratickej strany. TASR o tom informuje podľa správy juhokórejskej agentúry Jonhap.

V nedeľu Demokratická strana predstavila návrh svojho programu, ktorý obsahuje aj obnovený záväzok o tom, že demokrati budú "stáť po boku svojich spojencov, najmä Južnej Kórey, proti provokáciám Severnej Kórey a jej nezákonnému budovaniu raketového potenciálu", uviedol webový portál NK News. V tomto bode sa však nezmienili konkrétne o nukleárnom odzbrojovaní KĽDR, ktoré bolo súčasťou programu z roku 2020.

"Záväzok medzinárodného spoločenstva k nukleárnemu odzbrojeniu Severnej Kórey, ktorý sa týka aj Južnej Kórey a Spojených štátov, je neochvejný," uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Južnej Kórey na tlačovom brífingu. Vláda bude podľa neho aj naďalej vyvíjať úsilie na odzbrojovanie KĽDR prostredníctvom "odstrašovania, odrádzania a diplomatického dialógu".

"Bez ohľadu na výsledok prezidentských volieb v USA budeme úzko komunikovať a koordinovať svoje aktivity so Spojenými štátmi v súvislosti s politikou Severnej Kórey a jej jadrovými záležitosťami,"
ozrejmil hovorca a dodal, že programové vyhlásenie zvyčajne pokrýva rôzne oblasti vo všeobecnosti a nezachádza do detailov.

"Program sa bude naďalej formovať aj na základe konzultácií, ktoré budú viesť USA s kľúčovými krajinami po voľbách," uviedol nemenovaný predstaviteľ USA.