Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Južná Kórea a USA začali vojenské cvičenie pre prípad hrozby KĽDR

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Juhokórejský prezident Jun Sok-jol žiada stav pripravenosti voči Severnej Kórei, ktorú označil za najľahkomyseľnejšiu a najiracionálnejšiu krajinu na svete.

Soul/Washington 19. augusta (TASR) - Južná Kórea a Spojené štáty začali v pondelok každoročné vojenské cvičenie, ktorého cieľom je posilniť svoju pripravenosť odvrátiť zbrojné či kybernetické hrozby zo strany Severnej Kórey. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry Reuters.

Manévre Ulchi Freedom Shield potrvajú do 29. augusta. Zúčastní sa na nich približne 19.000 juhokórejských vojakov. Budú zahŕňať "realistické hrozby" vo všetkých oblastiach (pevnina, súš, more) vrátane raketových striel, rušenia signálu GPS, kybernetických útokov a ďalších záležitostí na základe skúseností z nedávnych incidentov, uviedli Soul a Washington.

Južná Kórea okrem toho uskutoční osobitné cvičenie v oblasti civilnej ochrany pre prípad možného jadrového útoku zo stranu KĽDR.

Juhokórejský prezident Jun Sok-jol žiada stav pripravenosti voči Severnej Kórei, ktorú označil za najľahkomyseľnejšiu a najiracionálnejšiu krajinu na svete.

"Ako môžeme pozorovať na Ukrajine a na konfliktoch na Blízkom východe, vojna môže vypuknúť kedykoľvek," povedal Jun. Pripomenul tiež, že charakter konfliktov sa v porovnaní s minulosťou mení a uskutočňujú sa hybridnou formou - vrátane kybernetických a psychologických spôsobov boja.

Severná Kórea spojenectvá Južnej Kórey kritizuje a označuje ich za prípravu na jadrovú vojnu. Soul a Washington však uvádzajú, že cvičenia majú iba obranný charakter.