Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 3. júl 2024Meniny má Miloslav
< sekcia Zahraničie

Južná Kórea: KĽDR odpálila balistickú raketu

Televízna obrazovka zobrazuje reportáž o severokórejských raketách počas spravodajského programu. Foto: TASR/AP

K údajnému odpáleniu rakety došlo len deň potom, ako KĽDR prisľúbila prijať "útočné a zdrvujúce" protiopatrenia v reakcii na trojstranné vojenské cvičenie Južnej Kórey, Spojených štátov a Japonska.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Soul 1. júla (TASR) - Juhokórejská armáda tvrdí, že Severná Kórea v pondelok odpálila balistickú raketu smerom na východ. K údajnému odpáleniu rakety došlo len deň potom, ako KĽDR prisľúbila prijať "útočné a zdrvujúce" protiopatrenia v reakcii na najnovšie trojstranné vojenské cvičenie Južnej Kórey, Spojených štátov a Japonska. TASR informuje podľa správ agentúr Reuters, AFP a AP.

Podľa Zboru náčelníkov štábov Južnej Kórey bola raketa odpálená v pondelok ráno. Ďalšie podrobnosti dosiaľ neuviedli, píše AP.

Severokórejské ministerstvo zahraničných vecí v nedeľu v reakcii na trojdňové cvičenie s názvom Freedom Edge (Hrana slobody), ktoré sa začalo vo štvrtok, vo svojom vyhlásení uviedlo, že Pchjongjang nebude ignorovať posilňovanie vojenského bloku na čele s USA a ich spojencami a bude chrániť regionálny mier "agresívnou a razantnou reakciou". Zároveň dodalo, že Washington pokračuje vo svojej snahe o pripojenie Južnej Kórey a Japonska k NATO a dodalo, že pokusy Južnej Kórey dodať zbrane Ukrajine sú jedným z príkladov tohto úsilia.

Minulú stredu Severná Kórea odpálila tzv. raketu s viacerými hlavicami. Išlo o prvé známe odpálenie vývojovej modernej zbrane, ktorá má prekonať americkú a juhokórejskú protiraketovú obranu, konštatuje AP. Severná Kórea uviedla, že odpálenie bolo úspešné, ale Južná Kórea odmietla tvrdenie KĽDR ako klamstvo s cieľom zakryť neúspešné odpálenie.

Juhokórejský prezident Jun Sok-jol, americký prezident Joe Biden a japonský premiér Fumio Kišida sa vlani v auguste dohodli na pravidelných trojstranných vojenských cvičeniach, ktoré majú byť súčasťou úsilia o odradenie narastajúcich jadrových a raketových hrozieb zo strany KĽDR, ktorá posilňuje spoluprácu s Ruskom.