Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Zahraničie

Južná Kórea uviedla, že prehodnotí zákaz predaja zbraní Ukrajine

Na snímke poskytnutej severokórejskou vládou si severokórejský vodca Kim Čong-un (vpravo) a ruský prezident Vladimir Putin podávajú ruky po podpise komplexného strategického partnerstva v severokórejskom Pchjongjangu v stredu 19. júna 2024. Foto: TASR/AP

Soul dlhodobo dodržiava politiku, ktorá mu zakazuje predávať zbrane do zón aktívnych konfliktov.

Soul 20. júna (TASR) - Južná Kórea prehodnotí svoju dlhodobú politiku, ktorá jej zakazuje dodávať zbrane priamo Ukrajine, uviedol vo štvrtok predstaviteľ juhokórejskej prezidentskej kancelárie potom, ako ruský prezident Vladimir Putin a severokórejský líder Kim Čong-un v stredu podpísali dohodu o vzájomnej obrannej spolupráci. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Plánujeme prehodnotiť otázku poskytovania zbrojnej podpory Ukrajine," povedal predstaviteľ juhokórejskej prezidentskej kancelárie novinárom niekoľko hodín potom, ako ruský prezident opustil Pchjongjang.

Soul dlhodobo dodržiava politiku, ktorá mu zakazuje predávať zbrane do zón aktívnych konfliktov, pripomína AFP. Spojené štáty a Ukrajina však Južnú Kóreu vyzývajú, aby to prehodnotila.

Putin počas svojej návštevy v KĽDR podpísal zmluvu o strategickom partnerstve medzi Ruskom a Severnou Kóreou, ktorá obsahuje aj prísľub, že obe krajiny si v prípade útoku navzájom pomôžu. Južná Kórea vo štvrtok v spojitosti s touto dohodou vyjadrila znepokojenie.

Hovorca juhokórejského ministerstva zahraničných vecí na brífingu v Soule avizoval, že Soul bude reagovať na akékoľvek činy, ktoré ohrozujú jej bezpečnosť "tým, že bude spolupracovať s medzinárodným spoločenstvom vrátane našich spojencov a spriatelených štátov".