Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Južná Kórea vo Washingtone rokovala o provokáciách KĽDR

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Obe strany počas rokovaní odsúdili nedávne vypúšťanie balónov s odpadom zo Severnej Kórey, ako aj pokusy KĽDR rušiť signál GPS v okolí juhozápadných hraníc.

Soul/Washington 23. júla (TASR) - Zástupca juhokórejského vyslanca pre jadrové záležitosti I Čun-Il v pondelok vo Washingtone s najvyšším predstaviteľom USA pre severokórejskú politiku Sethom Baileym rokoval o protiopatreniach voči provokáciám KĽDR. V utorok o tom informovalo ministerstvo zahraničných vecí, píše TASR podľa juhokórejskej agentúry Jonhap.

Obe strany počas rokovaní odsúdili nedávne vypúšťanie balónov s odpadom zo Severnej Kórey, ako aj pokusy KĽDR rušiť signál GPS v okolí juhozápadných hraníc. Zároveň vyzvali izolovaný režim, aby sa vrátil k rokovaciemu stolu.

Obaja predstavitelia súhlasili aj s tým, že sa dôkladne pripravia na všetky možné provokácie KĽDR a budú na ne tvrdo reagovať na základe spojenectva Soulu a Washingtonu, uviedlo ministerstvo zahraničných vecí. Vyjadrili tiež znepokojenie z pokračujúcej vojenskej a hospodárskej spolupráce Severnej Kórey a Ruska, ktorá zahŕňa aj dodávky zbraní a rafinovanej ropy, čo je v rozpore s rezolúciami Bezpečnostnej rady OSN.

Bailey pôsobí aj ako riaditeľ úradu pre kórejské a mongolské záležitosti a prakticky je najvyšším úradníkom amerického ministerstva zahraničných vecí, ktorý dohliada na politiku Severnej Kórei.