Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 25. október 2024Meniny má Aurel
< sekcia Zahraničie

Južná Kórea vyzýva Rusko na zastavenie spolupráce s KĽDR

Juhokórejský prezident Jun Sok-jol. Foto: TASR/AP

Južná Kórea a Spojené štáty tvrdia, že približne 3000 severokórejských vojakov už absolvuje výcvik v Rusku.

Soul 25. októbra (TASR) - Juhokórejská vláda v piatok vyjadrila vážne znepokojenie nad ratifikáciou obrannej zmluvy medzi Ruskom a Severnou Kóreou (KĽDR) ruskými poslancami. Znovu vyzvala Moskvu, aby zastavila "nezákonnú spoluprácu" s Pchjongjangom. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Poslanci Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu, sa vo štvrtok jednomyseľne vyslovili za ratifikáciu paktu o "komplexnom strategickom partnerstve" s KĽDR, ktorý počíta s "okamžitou pomocou" v prípade, že jedna zo strán čelí útoku.

Južná Kórea a Spojené štáty tvrdia, že približne 3000 severokórejských vojakov už absolvuje výcvik v Rusku. Ukrajina počas týždňa zase uviedla, že títo vojaci už dorazili do bojovej zóny v ruskej Kurskej oblasti, ktorej časť ovládajú ukrajinské sily. Moskva aj Pchjongjang toto nasadenie Severokórejčanov už predtým popreli.

Soul "vyjadruje vážne znepokojenie nad ratifikáciou zmluvy medzi Ruskom a Severnou Kóreou ruskou stranou uprostred prebiehajúceho rozmiestňovania severokórejských vojsk v Rusku", uvádza sa vo vyhlásení juhokórejského ministerstva zahraničných vecí.

Juhokórejská vláda taktiež apeluje na okamžité stiahnutie severokórejských vojakov. Tvrdí, že bude spolupracovať s medzinárodným spoločenstvom, aby "dôrazne" reagovala na vojenskú spoluprácu medzi Ruskom a Severnou Kóreou, a prijme primerané opatrenia, keď ich vojenská spolupráca pokročí.

Juhokórejský prezident Jun Sok-jol v súvislosti s nasadením vojakov KĽDR v Rusku hovorí o "provokácii, ktorá ohrozuje globálnu bezpečnosť aj mimo Kórejského polostrova a Európy". Južná Kórea by podľa neho tiež mohla prehodnotiť svoju zásadu nedodávať priamo zbrane Ukrajine, čo bude závisieť od rozsahu vojenskej spolupráce medzi Ruskom a KĽDR.