Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Japonsko zasiahli dve silné zemetrasenia, úrady varujú pred cunami

Návštevníci Parku mieru sa krčia po vyhlásení poplachu pred zemetrasením v meste Nagasaki na západe Japonska vo štvrtok 8. augusta 2024. Foto: TASR/AP

Japonsko patrí medzi štáty, ktoré ročne zasiahne najviac zemetrasení.

Tokio 8. augusta (TASR) - Južné pobrežie Japonska vo štvrtok zasiahli dve silné zemetrasenia. Meteorológovia ich magnitúdu predbežne odhadli na 6,9 a 7,1 stupňa. Ich epicentrum bolo pri východnom pobreží ostrova Kjúšu v hĺbke približne 33 a 25 kilometrov. Japonské úrady vydali varovanie pred cunami, ktorého vlny môžu dosiahnuť výšku do jedného metra. TASR informáciu prevzala z agentúr AFP a Reuters.

Televízia NHK uviedla, že vlny cunami už dorazili do niektorých pobrežných oblastí na ostrovoch Kjúšu a Šikoku. V prefektúre Mizajaki podľa svedkov dosahujú výšku 50 centimetrov.

"Cunami bude udierať opakovane. Nevstupujte do mora ani sa nepribližujte k pobrežiu, kým nebude varovanie zrušené," uviedla japonská meteorologická agentúra na sociálnej sieti X. AFP píše, že z oblasti zatiaľ nie sú hlásené žiadne vážnejšie škody.

Japonská vláda uviedla, že v atómových elektrárňach nedošlo k žiadnym mimoriadnym situáciám a preveruje, či v zasiahnutých oblastiach nedošlo k obetiam a významnejším škodám.

Japonsko patrí medzi štáty, ktoré ročne zasiahne najviac zemetrasení. Za rok ich v krajine zaznamenajú približne 1500, čo predstavuje približne 18 percent všetkých zaznamenaných zemetrasení na svete. Prevažná väčšina z nich je mierna. V Japonsku však aj silnejšie zemetrasenia zvyčajne spôsobujú iba malé škody vďaka používaniu primeraných stavebných postupov a dodržiavaniu prísnych predpisov.