Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Zahraničie

K bombovému útoku v Kábule sa prihlásil Islamský štát

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Šéf úradu OSN pre boj s terorizmom Vladimir Voronkov minulý týždeň varoval, že IS-K predstavuje najväčšiu vonkajšiu teroristickú hrozbu pre Európu.

Kábul 12. augusta (TASR) - K nedeľňajšiemu bombovému útoku v Kábule, pri ktorom zahynula jedna osoba a ďalších 11 sa zranilo, sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

K výbuchu došlo v prevažne šiitskej štvrti na západe Kábulu. Vyznávači šiitskej vetvy islamu sú v Afganistane dlhodobo perzekvovanou menšinou a terčom častých útokov Islamského štátu, ktorý ich považuje za kacírov. IS vo svojom vyhlásení zverejnenom ešte v nedeľu večer uviedol, že pri bombovom útoku v afganskej metropole "vojaci kalifátu" zabili jedného šiitu.

Talianska mimovládna organizácia Emergency, ktoré v Kábule prevádzkuje nemocnicu, informovala o ošetrení ôsmich ľudí zranených pri výbuchu, pričom jeden z nich bol vo vážnom stave a ostatní potrebovali operáciu.

Počet bombových aj samovražedných útokov v Afganistane sa značne znížil po auguste 2021, keď moc v krajine opätovne prevzalo hnutie Taliban. V Afganistane však naďalej predstavujú hrozbu viaceré ozbrojené skupiny vrátane afganskej odnože Islamského štátu - Chorásán (IS-K).

IS-K sa aj v máji prihlásil k útoku na turistov v Afganistane, pri ktorom zahynulo šesť ľudí vrátane troch cudzincov. Skupina taktiež prevzala zodpovednosť za marcový teroristický útok na koncertnú halu pri Moskve. Vtedy prišlo o život 145 ľudí.

Šéf úradu OSN pre boj s terorizmom Vladimir Voronkov minulý týždeň varoval, že IS-K predstavuje najväčšiu vonkajšiu teroristickú hrozbu pre Európu. Podľa neho za posledný polrok organizácia zlepšila svoje finančné aj logistické kapacity.

Hovorca talibanskej vlády Zabíhulláh Mudžáhid v reakcii uviedol, že tieto obavy "sprevádza propaganda" a IS-K v Afganistane v skutočnosti zoslabol.