Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 27. september 2024Meniny má Cyprián
< sekcia Zahraničie

K Taiwanu sa za 24 hodín priblížilo 43 čínskych lietadiel a osem lodí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pevninská Čína si Taiwan s nezávislou vládou nárokuje ako súčasť svojho územia a takmer denne posiela lode, lietadlá aj drony do okolia ostrova.

Tchaj-pej 26. septembra (TASR) - K Taiwanu sa za posledných 24 hodín priblížilo 43 čínskych lietadiel a osem námorných plavidiel. Vo štvrtok to uviedlo ministerstvo obrany v Tchaj-peji. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Pevninská Čína si Taiwan s nezávislou vládou nárokuje ako súčasť svojho územia a takmer denne posiela lode, lietadlá aj drony do okolia ostrova.

Stredovú líniu v Taiwanskom prielive podľa taiwanského ministerstva obrany prekročilo 34 čínskych lietadiel z celkového počtu 43. Stredová línia predstavuje 180-kilometrovú neoficiálnu hranicu medzi Čínou a Taiwanom, ktorú však Peking neuznáva.

Ministerstvo uviedlo, že situáciu monitorovalo a primerane na ňu zareagovalo. Spolu s vyhlásením zverejnilo aj vizualizáciu, na ktorej vidieť, ako čínske lietadlá obklopujú ostrov s výnimkou jeho severovýchodného pobrežia.

Rekordný počet 66 čínskych lietadiel v priebehu 24 hodín hlásil Taiwan ešte v júni, pripomenula agentúra AFP.

Najnovšie prieniky sa uskutočnili približne v rovnakom čase ako plavby lodí japonského, austrálskeho a novozélandského námorníctva cez sporný Taiwanský prieliv. Ten oddeľuje Taiwan od pevninskej Číny, ktorá si prieliv nárokuje.

Plavba japonskej lode sa podľa médií uskutočnila ešte v stredu, úrady v Tokiu ju však bezprostredne nepotvrdili. Naopak, Nový Zéland aj Austrália vo štvrtkovom oficiálnom vyhlásení uviedli, že ich dve plavidlá v stredu prekročili prieliv, čo označili za bežnú aktivitu v súlade s medzinárodným právom.

Nie je jasné, či japonská loď preplávala cez sporné vody nezávisle od spojencov.