Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 2. október 2024Meniny má Levoslav
< sekcia Zahraničie

K zodpovednosti za dva útoky v Iráne sa hlásia sunnitskí džihádisti

Granátomet, ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

Provincia Sístán a Balúčistán hraničí s Afganistanom a Pakistanom a z času na čas tam dochádza k smrteľným stretom s militantnými skupinami.

Teherán 1. októbra (TASR) - Najmenej šesť obetí na životoch si v utorok v iránskej provincii Sístán a Balúčistán vyžiadali dva útoky, ku ktorým sa neskôr prihlásila pakistanská sunnitská džihádistická skupina Džajš al-Adl (v preklade: Armáda spravodlivosti). Medzi obeťami je aj miestny veliteľ iránskych elitných Revolučných gárd, uviedla štátna televízia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

K prvému útoku došlo po školskej slávnosti v meste Níkšahr, vzdialenom približne 1350 kilometrov juhovýchodne od hlavného mesta Teherán. Zahynul pri ňom predseda mestskej rady a dvaja dobrovoľní členovia revolučných gárd.

Pri druhom útoku, ktorý sa odohral v meste Chaš, prišli o život dvaja policajti.

V septembri zabili ozbrojenci pri dvoch útokoch štyroch príslušníkov pohraničnej stráže. K jednému z útokov sa vtedy prihlásila džihádistická skupina Džajš al-Adl, ktorá sa snaží získať väčšie práva pre menšinu Balúčov.

Provincia Sístán a Balúčistán hraničí s Afganistanom a Pakistanom a z času na čas tam dochádza k smrteľným stretom s militantnými skupinami, pašerákmi drog či iránskymi bezpečnostnými silami. Ide o jednu z najmenej rozvinutých oblastí Iránu. Vzťahy medzi sunnitskými moslimami, prevažujúcimi obyvateľmi oblasti, a iránskou šiitskou teokraciou sú tu dlhodobo napäté.