Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Kac: Vojne s Hizballáhom môže zabrániť len dodržiavanie rezolúcie OSN

Na snímke budovy zničené po utorkovom izraelskom raketovom útoku na južnom predmestí Bejrútu v stredu 31. júla 2024. Foto: TASR/AP

Kac v liste svojím zahraničným rezortným partnerom uviedol, že Izrael nechce vojnu.

Tel Aviv 31. júla (TASR) - Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac v stredu uviedol, že úplnej vojne s libanonským hnutím Hizballáh sa dá vyhnúť len dodržiavaním príslušnej rezolúcie OSN. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

Kac v liste svojím zahraničným rezortným partnerom uviedol, že Izrael nechce vojnu. Rozsiahlejšiemu konfliktu v regióne sa však podľa jeho slov dá vyhnúť len dodržiavaním rezolúcie OSN číslo 1701 z roku 2006, ktorá libanonským ozbrojeným skupinám zakazuje zdržiavať sa v okolí hraníc s Izraelom.

Izraelská armáda v utorok večer oznámila, že jej vzdušné sily pri nálete na Bejrút zabili Fuáda Šukra, šéfa operačného veliteľstva hnutia Hizballáh. Fuád bol pravou rukou vodcu Hizballáhu Hasana Nasralláha a pôsobil ako jeho poradca pre vojenské operácie, uviedla izraelská armáda vo vyhlásení.

"Fuád Šukr od 8. októbra riadil útoky Hizballáhu na Izrael," dodali izraelské sily. Podľa jej informácií bol zodpovedný aj za sobotňajší útok na Izraelom okupované Golanské výšiny, pri ktorom v sobotu zahynulo 12 detí a tínedžerov. Hizballáh sa od zodpovednosti za daný útok dištancuje.