Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 6. október 2024Meniny má Natália
< sekcia Zahraničie

Generálny štáb kanadskej armády prvý raz povedie žena

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Cariganová do armády vstúpila v roku 1986 a získala vysokoškolský titul na akadémii Royal Military College Saint-Jean.

Ottawa 3. júla (TASR) - Generálporučíčka Jennie Carignanová od 18. júla ako prvá žena prevezme funkciu náčelníčky generálneho štábu kanadských ozbrojených síl (CAF). Kanadský premiér Justin Trudeau ju do funkcie vymenoval v stredu. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

Cariganová do armády vstúpila v roku 1986 a získala vysokoškolský titul na akadémii Royal Military College Saint-Jean. Neskôr pôsobila ako veliteľka vojenskej misie v Afganistane, Bosne a Hercegovine, Iraku a Sýrii.

Posledné tri roky pôsobila na čele úradu ozbrojených síl, ktorý má na starosti zmeniť spôsob posudzovania a riešenia systémových pochybení v kanadských ozbrojených silách, píše na svojej oficiálnej webovej stránke úrad kanadského premiéra.

"Jej výnimočné vodcovstvo, kvality, oddanosť k jedinečnosti a oddanosť k službe boli počas jej celej kariéry pre naše ozbrojené sily prínosom," uviedol Trudeau.

Kanada čelí tlaku spojencov v NATO, aby navýšila výdavky na obranu. Jej ozbrojené sily majú tiež ťažkosti pri napĺňaní cieľov v oblasti verbovania nových vojakov a modernizácie zastaralého vybavenia.

Trudeau vedie Kanadu od roku 2015 a usiluje sa podporiť rovnosť pohlaví vo vysokých funkciách. V roku 2018 vymenoval ako prvú ženu Brendu Luckiovú za šéfku Kanadskej kráľovskej jazdnej polície (RCMP).