Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Zahraničie

Kanada poskytne Ukrajine vojenskú pomoc v hodnote 43 miliónov eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ide o súčasť vojenskej pomoci za 500 miliónov kanadských dolárov vyčlenených kanadským premiérom Justinom Trudeauom pre Ukrajinu ešte v júli.

Ottawa 18. októbra (TASR) - Kanada plánuje poskytnúť Ukrajine balík vojenskej pomoci v hodnote 64,8 miliónov kanadských dolárov (43 miliónov eur). Obsahovať bude ručné zbrane, muníciu a ochranný výstroj, oznámil v piatok kanadský minister obrany Bill Blair. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Balík zahŕňa aj alokovanie finančných prostriedkov pre výcvik ukrajinských vojakov. Ide o súčasť vojenskej pomoci za 500 miliónov kanadských dolárov (333 miliónov eur) vyčlenených kanadským premiérom Justinom Trudeauom pre Ukrajinu ešte v júli.

"Dnes oznámená vojenská asistencia poskytuje Ukrajine dôležité zdroje potrebné na obranu pred ruskou agresiou. Kanada bude aj naďalej robiť všetko, čo je potrebné, aby jej pomohla dosiahnuť víťazstvo," uviedol šéf kanadskej diplomacie.

Z medzinárodného hľadiska je Kanada podľa Reuters jedným z najsilnejších podporovateľov Kyjeva. Ešte v septembri prisľúbila Ukrajine darovať viac než 80.000 nadbytočných rakiet vzduch-zem bez výbušnej hlavice a 1300 bojových hlavíc.

Od začiatku ruskej invázie Kanada vyčlenila na vojenskú pomoc pre napadnutú Ukrajinu 4,5 miliardy kanadských dolárov (tri miliardy eur).