Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 6. október 2024Meniny má Natália
< sekcia Zahraničie

Kanada sa pripojila k programu EÚ pre výskum a inováciu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Kanadské subjekty sa môžu pripojiť k výskumným konzorciám s niektorými najlepšími svetovými výskumnými organizáciami.

Brusel 3. júla (TASR) - Kanada sa v stredu pripojila k rastúcej skupine krajín mimo EÚ, ktoré sa pripojili k programu EÚ pre výskum a inováciu Horizont Európa. Informuje o tom spravodajca TASR.

Eurokomisárka pre inováciu, výskum, kultúru, vzdelávanie a mládež Iliana Ivanova v správe pre médiá potvrdila podpis zmluvy spolu s kanadským ministrom pre inováciu, vedu a priemysel Francoisom-Philipppom Champagnom. Podľa jej slov dohoda kanadským výskumným pracovníkom a organizáciám poskytne rovnaké podmienky ako majú ich partneri z EÚ.

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová a kanadský premiér Justin Trudeau privítali podpis zmluvy v spoločnom vyhlásení.

"Spojením silných stránok našich výskumných komunít môžeme dosiahnuť väčší vedecký a technologický pokrok a lepšie vybavenie na riešenie súčasných globálnych výziev a úspech v zelenej a digitálnej transformácii," uviedli vo vyhlásení.

Kanadské subjekty sa môžu pripojiť k výskumným konzorciám s niektorými najlepšími svetovými výskumnými organizáciami. Dostanú príležitosť byť priamo financované z programu, zatiaľ čo Kanada prispeje do svojho rozpočtu.

Horizont Európa je kľúčovým programom EÚ na financovanie výskumu a inovácií s rozpočtom 93,5 miliardy eur na roky 2021 – 2027. Rieši zmenu klímy, pomáhajú dosahovať ciele OSN v oblasti udržateľného rozvoja a posilňuje konkurencieschopnosť a rast EÚ.

V rámci programu sa kanadské subjekty v súčasnosti zúčastňujú na 155 projektoch a doteraz dostali viac ako šesť miliónov eur, z toho 2,3 milióna tvoria granty Európskej rady pre výskum.

K dnešnému dňu je k programu pridružených 19 krajín buď na základe členstva v Európskom hospodárskom priestore (EHP) alebo ako pristupujúce, kandidátske a potenciálne kandidátske krajiny či krajiny európskej susedskej politiky alebo iné tretie krajiny a územia, ktoré spĺňajú podmienky. Nedávno sa ukončili rokovania s Kórejskou republikou, rokuje sa so Švajčiarskom a prípravné rozhovory sa vedú s Japonskom a Singapurom.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)