Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Zahraničie

Kanada zavádza sankcie voči Bielorusku za útoky Ruska na Ukrajinu

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko gestikuluje pred novinármi počas inšpekčnej návštevy na cvičisku pri meste Asipovičy, kde sa oboznámil s priebehom bielorusko-ruského cvičenia Spojenecké odhodlanie 2022 vo štvrtok 17. februára 2022. Foto: TASR/AP

Kanada od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu (24. februára) uvalila sankcie na viac ako 500 jednotlivcov a subjektov z Ruska, Ukrajiny a Bieloruska.

Ottawa 17. marca (TASR) - Kanada vo štvrtok oznámila, že zavádza ďalšie sankcie voči 22 predstaviteľom bieloruského ministerstva obrany za to, že umožnili Rusku podnikať útoky na Ukrajinu zo svojho územia. Informácie priniesla agentúra AFP s odvolaním sa na kanadské ministerstvo zahraničných vecí.

Zavedenie nových sankcií podľa vyhlásenia ministerstva "vysiela jasný odkaz komplicom (ruského) prezidenta (Vladimira) Putina: tí, ktorí podporujú porušovanie suverenity, územnej celistvosti a nezávislosti Ukrajiny, budú braní na zodpovednosť."

Ottawa obvinila vysokopostavených bieloruských predstaviteľov z podpory útoku ruských vojsk na Ukrajinu a z "umožnenia toho, aby ich krajina slúžila ako ´odrazový mostík´ pre ruskú inváziu".

Kanada už v roku 2020 uvalila sankcie na bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka po tom, čo v augustových voľbách, ktoré opozícia označila za zmanipulované, podľa miestnych úradov zaznamenal drvivé víťazstvo. Ottawa nedávno zaviedla sankcie aj voči Lukašenkovým najbližším spolupracovníkom.