Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 21. október 2024Meniny má Uršuľa
< sekcia Zahraničie

Karol III. sa v austrálskom parlamente stretol s potýčkou

Britský kráľ Charles III. (vpravo) prichádza do austrálskeho parlamentu v Canberre v pondelok 21. októbra 2024. Foto: TASR/AP

Austrálska domorodá senátorka Lidia Thorpeová zvýšila hlas na britského kráľa Karola III. , čím šokovala zhromaždených zákonodarcov a ďalších hodnostárov v pléne austrálskeho parlamentu v Canberre.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Canberra 21. októbra (TASR) - Austrálska domorodá senátorka Lidia Thorpeová v pondelok zvýšila hlas na britského kráľa Karola III., čím šokovala zhromaždených zákonodarcov a ďalších hodnostárov v pléne austrálskeho parlamentu v Canberre. TASR o tom informuje podľa správy tlačovej agentúry AFP.

"Vráťte nám našu zem! Vráťte nám, čo ste nám ukradli!" vyhlásila Thorpeová v pléne parlamentu. "Toto nie je vaša krajina, vy nie ste môj kráľ," povedala nezávislá zákonodarkyňa a odsúdila to, čo označila za "genocídu" pôvodných obyvateľov Austrálie zo strany európskych osadníkov.

Austrália bola britskou kolóniou viac ako 100 rokov, počas ktorých boli zabité tisíce domorodých Austrálčanov a celé komunity boli vysídlené. Krajina získala de facto nezávislosť v roku 1901, ale nikdy sa nestala plnohodnotnou republikou. Súčasnou hlavou štátu je britský kráľ Karol III.

Panovník je na deväťdňovej ceste po Austrálii a Samoe. Ide o jeho prvú veľkú zahraničnú cestu odvtedy, ako mu diagnostikovali rakovinu, čo mu začiatkom tohto roka zmenilo život.

Thorpeová je známa svojím ostrým odporom voči monarchii.

V roku 1999 sa Austrálčania iba tesne vyslovili proti odvolaniu kráľovnej - uprostred sporu o to, či jej nástupcu budú vyberať členovia parlamentu, a nie verejnosť.