Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 8. júl 2024Meniny má Ivan
< sekcia Zahraničie

Karol III. vymenoval Keira Starmera za nového premiéra

Britský kráľ Karol III. (vpravo) sa rozpráva s Keirom Starmerom, keď vyzval lídra Labouristickej strany, aby sa stal premiérom a zostavil novú vládu po drvivom víťazstve Labouristickej strany v parlamentných voľbách v Londýne v piatok 5. júla 2024. Foto: TASR/AP

Starmerova Labouristická strana zvíťazila v piatkových parlamentných voľbách so ziskom najmenej 421 kresiel v 650-člennej Dolnej snemovni parlamentu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Londýn 5. júla (TASR) - Britský kráľ Karol III. v piatok vymenoval predsedu Labouristickej strany Keira Starmera za nového britského premiéra a poveril ho zostavením vlády. Oznámil to Buckinghamský palác, píše TASR s odvolaním na správu agentúry AFP a britských médií.

Buckinghamský palác pri tejto príležitosti zverejnil fotografiu z audiencie, na ktorej si kráľ podáva so Starmerom ruku. Karol III. krátko predtým prijal rezignáciu expremiéra Rishiho Sunaka.

Starmerova Labouristická strana zvíťazila v piatkových parlamentných voľbách so ziskom najmenej 421 kresiel v 650-člennej Dolnej snemovni parlamentu. Konzervatívci, ktorí boli v krajine pri moci počas uplynulých 14 rokov, utrpeli pod vedením Sunaka drvivú porážku - snemovni budú mať podľa predbežných výsledkov len 121 poslancov.