Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 28. september 2024Meniny má Václav
< sekcia Zahraničie

Na obnovu Gazy zrejme poputuje 5,4 miliardy dolárov

Zničená Gaza, ilustračné foto Foto: TASR/AP

Samotný Katar prisľúbil, že na obnovu Gazy prispeje sumou jedna miliarda dolárov.

Káhira 12. októbra (TASR) - Medzinárodné spoločenstvo prisľúbilo približne 5,4 miliardy dolárov (4,3 mld. eur) na obnovu vojnou zničeného pásma Gazy. Oznámil to nórsky minister zahraničných vecí Börge Brende v závere darcovskej konferencie, ktorá sa dnes konala v Káhire z iniciatívy Egypta a Nórska.

Na konferencii sa zúčastnilo približne 30 ministrov zahraničných vecí, ako aj predstavitelia regionálnych a medzinárodných organizácií. Prisľúbené financie budú použité na odstránenie rozsiahlych škôd, ktoré zanechal v Gaze najnovší ozbrojený konflikt medzi palestínskymi militantmi a Izraelom.

Európska únia chce poskytnúť celkovo 450 miliónov eur, povedala dnes šéfka zahraničnej politiky EÚ Catherine Ashtonová. USA podľa svojho ministra zahraničných vecí Johna Kerryho prispejú 212 miliónmi dolárov (168 mil. eur). Najväčší samostatný príspevok vo výške miliardy dolárov (792 mil. eur) avizoval Katar.

Konferencia priniesla prísľuby poskytnutia výrazne väčšej pomoci než štyri miliardy dolárov, ktoré sú na obnovu Gazy potrebné podľa Palestínskej samosprávy.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun upozornil, že darcovské konferencie sa nesmú stať zvykom. "Vybudovať a zničiť - a potom od medzinárodného spoločenstva očakávať, že zaplatí účet," citovala ho agentúra DPA.